NRK Meny
Normal

– Medieoppslag om overgrepssaken kan hjelpe andre overgrepsofre

Forsker mener det er positivt for overgrepsofre at saker som overgrepssaken i Alvdal blir dekket i media. – Det kan gjøre at andre tør å fortelle sine historier, sier voldsforsker.

Tine Jensen (innfeltet) tror medieomtale i overgrepssaken fra Alvdal kan hjelpe andre overgrepsofre.

Tine Jensen (innfeltet) tror medieomtale i overgrepssaken fra Alvdal kan hjelpe andre overgrepsofre.

Foto: Cornelius Poppe/Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Siden overgrepssaken i Alvdal ble kjent i media har det vært utallige medieoppslag om saken.

De siste to dagene har mediabildet vært preget av rettssaken mot de fem personene som er tiltalt for grove seksuelle overgrep mot blant andre sine egne barn.

– Medieomtale hjelper noen

Forsker ved Nasjonalt kunnskapsenter om vold og traumatisk stress, Tine Jensen mener medienes oppmerksomhet om seksuelle overgrep kan hjelpe andre ofre.

– Det vi vet fra noen studier er at barn som har blitt spurt om hva som har hjulpet dem til å fortelle om seksuelle krenkelser, de har sagt at noen ganger har det hjulpet dem at media har omtalt disse sakene. Og at de da kunne peke på avisoppslaget og si «det har skjedd med meg».

For de som sjøl har opplevd overgrep kan det å høre om overgrep andre har vært utsatt for føre til at ens egen historie kommer mye nærmere. Tine Jensen har doktorgrad på seksuelt misbrukte barn.

Voksne må være på vakt

Hun sier at medieoppslagene kan gjøre at noen tør snakke om det de ikke har snakka om før.

– Vi vet i hvert fall fra noen invervjuer jeg har gjort av barn som har vært utsatt for seksuelle overgrep at medieoppslag bidro til at de kunne fortelle. Derfor er denne saken en anledning for både foreldre og ansatte i skoler og barnehage å være ekstra på vakt i forhold til barn som kanskje har vært utsatt, sier Jensen.

Hun mener det er mye hemmelighold rundt seksuelle overgrep mot barn i samfunnet.

– Det er veldig skamfulle ting. Mange barn vet at dette ikke skal fortelles, eller de har blitt truet med alvorlig konsekvenser hvis det fortelles. Derfor hviler det også ett visst ansvar på de voksne. De må spørre barn hvordan de har det, om det skjer ting som plager dem og formidle at de er der for dem hvis de har noe å fortelle.