Hopp til innhold

Har byttet familie flere ganger: – Kjedelig å ikke vite hvem du kommer til

LILLEHAMMER (NRK): Bina Lisa Borvik Skansen (19) har kjent på følelsen av å bytte familie flere ganger. Cirka 270 norske barn står i dag uten et fosterhjem.

Bina Lisa Borvik Skansen sitter ved bord med fosterfamilien rundt seg

VENTET PÅ FOSTERFAMILIE FLERE GANGER: Bina Lisa Borvik Skansen (nr. 2 fra høyre) feiret 19-årsdagen sin med fosterforeldrene Heidi Linnerud og Vidar Stuldalen og fostersøsknene Anniken, Kikki og Bjørn Erik Stuldalen. Hun har bodd sammen med familien i halvannet år.

Foto: Dag Kessel / NRK

– Jeg tror de fleste voksne kan bli gode fosterforeldre, sier Bina Lisa Borvik Skansen. Hun feirer 19-årsdagen sin sammen med sine fosterforeldrene og tre fostersøsken på et spisested på Lillehammer.

Hun har bodd sammen med familien i et og et halvt år nå. Men før den tid var hun en av mange barn i Norge som gikk og ventet og ventet og ventet på å få et nytt hjem.

Flere trenger fosterhjem

Bina Lisa ble plassert i fosterhjem for første gang når hun var tre år gammel. Hun har opplevd å måtte skifte familie flere ganger, og måttet gå å vente på å plasseres hos en ny familie flere ganger.

– Det har vært både korte og lange venteperioder. Men uansett om man må vente lenge eller ei så er det kjedelig å ikke vite hvor du havner eller hvem du kommer til, forteller 19-åringen.

Om lag 270 norske barn venter på et fosterhjem. Behovet for flere fosterforeldre er enormt. I 2003 var sju av 1.000 barn og unge i Norge plassert utenfor hjemmet. I 2013 hadde andelen økt til ti av 1.000.

Ti år fram i tid er det ventet at 15.000 barn har behov for fosterhjem ifølge en analyse forskningsinstituttet NOVA gjennomførte tidligere i år. Det vil bety en økning på 40 prosent fra dagens behov.

Fosterhjemstjenestene satte derfor i gang en kampanje tidligere i år for å få flere voksne til å vurdere å bli fosterforeldre.

 Line Cecilie Rugsveen, profilbilde forran brunmalt tømmervegg

TRENGER FLERE FOSTERHJEM: Fosterhjemskonsulent Line Cecilie Rugsveen sier de trenger flere fosterhjem enn barn som har behov for en fosterfamilie.

Foto: Dag Kessel / NRK

Kunsten å finne riktig match

– Alle barn kan ikke plasseres inn i alle fosterhjem. Derfor bør det være flere fosterfamilier enn fosterbarn, og det er nettopp derfor vi trenger så mange fosterhjem, sier fosterhjemskonsulent i Bufetat Oppland, Line Cecilie Rugsveen.

Fosterhjemstjenesten jobber mest med å finne den riktige fosterfamilien til hvert barn ifølge Rugsveen. Hvis man ikke har funnet den riktige matchen, så kan det ende med at barnet må skifte fosterfamilie. Men det betyr ikke nødvendigvis at noen av partene har gjort noe galt.

– Alle mennesker er forskjellige, og har forskjellige behov. Sånn er det med familiene og sånn er det med barna og ungdommene som plasseres i fosterhjem. Så kunsten er å finne riktig hjem til riktig barn, forklarer Rundsveen.

Håper kampanjen lykkes

Behovet for nye fosterfamilier økte betraktelig etter barnevernsreformen i 2004. En av målsettingene bak reformen var at man skulle øke bruken av ulike hjelpetiltak og fosterhjem framfor å plassere barn og unge på institusjon.

Ifølge Bufetat trenger 1.000 nye barn et fosterhjem hvert år. At om lag 270 barn i Norge går og er usikre på hvor de kommer til å havne mener Bina Lisa er altfor mange. Hun håper derfor at kampanjen for å rekruttere flere fosterfamilier blir vellykket.

– Ja, det håper jeg. Vi trenger veldig mange fosterhjem nå, sier 19-åringen.

Flere saker fra Innlandet