NRK Meny
Normal

– Må ikke våge å trykke på «den store knappen» ved store hendelser

– Politiet må ikke være redde for å massemobilisere ved store hendelser, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad. Han har vært med i Politidirektoratets komite som har evaluert politiets innsats den 22. juli.

Terje Krogstad

Lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad var med å utarbeidet en rapport om politiets arbeid den 22. juli.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

I seks måneder har lensmannen vært mer på å utarbeide rapporten som kommer med 84 læringspunkter.

En av temaene i rapporten har vært varslingssystemet. Politiet i Hedmark fikk beskjed om bomben i regjeringskvartalet via tekst-tv.

Krevende rapport

Evalueringsarbeidet har vært krevende, fordi det har vært vanskelig å sette seg inn den situasjonen alle var i den 22. juli.

– Vi har måttet finne ut hva slags informasjon hadde de da de skulle ta mange og tøffe beslutninger der og da. Det er ikke alltid tid til å vente. Det å sette oss tilbake i sanntid, og finne ut hva visste vi på det tidspunktet har vært krevende, sier Krogstad til NRK.

Politiet har fått mye kritikk etter 22. juli. Blant annet har de blitt kritisert for gummibåten som ble brukt ut til Utøya og varslingssystemet som ikke fungerte.

– Jeg skjønner at det stilles spørsmål. Vi sitter nå inne med mer informasjon om hvorfor det ble som det ble. Vi har beskrevet dette i rapporten vår, men nå sitter vi med fasiten. Nå vet vi at det var en mann, og vi vet at han overga seg fort. Det visste de ikke da, sier Krogstad.

Lett å dømme i etterkant

Han mener det er lett å komme med kritikk i etterkant, når man sitter med fasiten.

– Vi må huske at det kom så mye informasjon samtidig som man skal ta tøffe beslutninger, mens situasjonen forandret seg hele tiden. Vi gjør som vi er trent til. Vi forenkler situasjonsbildet for å klare å ta en beslutning.

Han tror politiet generelt sett er litt for redde for å trykke på det han kaller «den store knappen».

– Vi har det i ryggmargen at vi skal prøve å drifte på en billigst mulig måte. Men når det skjer en stor hendelse så må vi kunne trykke på den store knappen og massemobilisere. Vi må også ha IKT-løsninger for å håndtere en oversikt over personell, materiell og utstyr. Det hadde vi ikke 22. juli, sier Krogstad.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Glatte veger

  Mildværet har ført til at mange av de mindre vegene i Hedmark og Oppland er svært glatte. Flere biler har havnet i grøfta i løpet av dagen, men det er ikke meldt om personskader.

  Glatt veg
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
 • Vogntog veltet på Fåberg

  Et vogntog kjørte ved 10-tida utfor fylkesvei 255 på Fåberg i Lillehammer. Hengeren veltet i vegbanen. Ingen personer ble skadet. Vegen er nå sperret.

 • Thoresen forlater Storhamar

  Ishockeyspiller Patrick Thoresen drar tilbake til Russland for å spille for SKA St. Petersburg igjen. 34-åringen har vært i Storhamar i bare et halvt år, men hadde avtale om at han kunne forlate klubben til fordel for utlandet 1. desember.

  GET-Ligaen i hockey 2017/18: Frisk Asker - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix