NRK Meny
Normal

– Må ikke bygge hytter på Lunkefjell

En arbeidsgruppe mener Ringsaker kommune har det for travelt med å bygge ut mer på Sjusjøen, som allerede er Norges største hytteområde. – De må passe på friluftsområdet som gjør Sjusjøen attraktivt, sier gruppelederen.

Sjusjøen, hyttebygging

Det skal bygges 2.100 nye hytter på Sjusjøen. Noen reagerer negativt på at Lunkefjell skal bygges ut.

Foto: NRK

Den storstilte hytteutbygginga på Sjusjøen provoserer mange som allerede har hytte der. Ringsaker kommune vil bygge 2.100 nye hytter på Sjusjøen. Det skal skje ved fortetting i eksisterende hytteområder og utbygging i det som kalles Sjusjøens fjellområde, nærmere bestemt Kroksjølia og Hestmyra.

Rundt 50 hytteeiere som verken vil ha fortetting eller utbygging, har dannet «Arbeidsgruppe for bevaring av Sjusjøens åpne fjellområder», ledet av hytteeier og sivilarkitekt Toril Teigar Jacobsen.

Sjusjøen, hyttebygging

Stor byggeaktivitet på Sjusjøen. Her bygges den nye hytta til skiskytterstjerna Miriam Gössner.

Foto: NRK

Ordfører Anita Ihle Steen har ingen betenkeligheter med den storstilte utbygginga på Sjusjøen som allerede er Norges største hytteby. Hun viser til at den opprinnelige planen er redusert, og at kommunen aldri ville ha gått inn for utbygginga hvis den hadde vært skadelig for naturherlighetene på Sjusjøen.

Det er planen om bygging på Kuåsen og Elgåsen som er tatt ut.

– Vil sette bremsene på

Vi har jobbet med å sette bremsene på. Når det blir en så stor vekst, og det er så store ambisjoner, samtidig som standard og beskaffenhet på hytta har fått voldsomt fokus i det siste, er det nødvendig å stå opp for naturkvaliteter og landskap, sier Toril Heigar Jacobsen.

Hun mener at det i overskuelig tid er friluftsområdene som er det store trekkplasteret, og som vil gagne Sjusjøen og at det derfor er det kjempeviktig å bevare de åpne områdene.

– Vi ser jo at kommunen har noe forståelse for dette, men det bør være en overordna føring å ta vare på de store, sammenhengende naturområdene, sier Jacobsen.

Konsentrerer seg om to områder

Arbeidsgruppa er nå opptatt av fjellrekka Storåsen og Lunkefjell, som er bakveggen på Sjusjøen og inngangsporten til fjellområdene. I planen ligger to områder klare for utbygginga. Det ene er en fortetting.

– Det andre er nytt området som ligger høyt oppe i lia. Det bekymrer oss at det blir veldig eksponert. Moderne hytter har veldig lett for å eksponere seg med mye glass, og fjernvirkningen blir skadelig for Sjusjøen, slik vi ser det. Derfor burde Lunkefjell ha vært holdt utenfor. Ringsaker kommune har det for travelt, sier aksjonslederen.

UT:

Kommuneplanen skal sluttbehandles i Ringsaker kommunestyre 10. september

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Fikk pris for tilbud til demente

  Et tilbud til demente på et gardsbruk fikk Årets bedriftsutviklingspris i landbruket i Hedmark. Ingunn Sigstad Moen på gården Lillehov i Løten fikk utdelt prisen på 50.000 kroner i dag.

 • Vil ha ski-NM til Lillehammer

  Lillehammer Skiklub har meldt seg på i kampen om
  å få arrangere del 1 av NM i langrenn i 2020. Også Konnerud IL i Drammen vil ha arrangementet. Avgjørelsen faller i januar.

 • Alle hadde skrapt ruta

  Politiet i Elverum hadde i dag tidlig kontroll av om folk kjørte med isfrie ruter. Resultatet var oppløftende for alle de 59 som ble stoppet hadde brukt iskrapa godt.