NRK Meny
Normal

– Ingen enighet, ikke noe universitet

Skal det bli universitet i innlandet, må partene slutte å krangle. Hvis ikke, kan hele universitetsprosessen ryke, tror professor Bjørn Stensaker ved Universitetet i Oslo.

Professor Bjørn Stensaker undrer seg over debatten.

Professor Bjørn Stensaker undrer seg over debatten.

Foto: Privat

Stensaker ledet i 2009 arbeidet med en forskningsrapport om Innlandsuniversitetet. Nå advarer han partene. Ifølge Stensaker kan hele prosjektet være i fare hvis det ikke blir enighet.

– Ikke viktig hvor rektor sitter

Høgskolen i Gjøvik

Høgskolen i Gjøvik.

Foto: Jorun Vang
Høgskolen i Lillehammer

Høgskolen i Lillehammer.

Foto: Stein Schinstad / NRK
Høgskolen i Hedmark, campus Hamar

Høgskolen i Hedmark, campus Hamar.

Foto: Linda Vespestad / NRK
Høgskolen i Hedmark, avdeling Rena

Høgskolen i Hedmark, avdeling Rena.

Foto: Frode Meskau / NRK

– Partene må la være å henge seg opp i hvor rektor sitter, mener Stensaker. Han mener dette ikke er det mest sentrale i arbeidet med å skape et universitet.

Stensaker og tre andre forskere lagde rapporten på 80 sider i 2009, om et mulig innlandsuniversitet. Den gangen foreslo de at rektor skulle sitte i Hamar og tre prorektorer skulle sitte henholdsvis i Gjøvik, Lillehammer og Hamar.

Videre ville han at det skulle være fem fakulteter fordelt på mjøsbyene og Elverum.

Undrer seg over debatten

I dag undrer Bjørn Stensaker seg over debatten. – Hvor rektor skulle sitte, var noe av det siste vi tenkte på i vårt arbeid, sier Stensaker.

– Selvsagt har rektorer og prorektorer viktig funksjoner, men det er andre sider ved ledelsesstrukturen som er viktigere enn hvor de sitter, mener professoren. Han legger til at det er folkene på institutt- og fakultetsnivå som er viktige i den daglige driften.

Planene kan gå i vasken

Ideen om et Innlandsuniversitet er god, mener Stensaker. Men partene må bli enige. Han mener det ikke hjelper å heve det faglige nivået og få flere doktorgrader hvis resten av prosessen står stille.

– Det kan plutselig komme andre krav til et universitet, spesielt ved en ny regjering. Kravene kan bli strengere, og mulighetene kan også bli helt borte, sier Bjørn Stensaker.

Tirsdag skal styreleder i prosjektet for Innlandsuniversitet, Bjørn Christensen møte styret i fondet for Innlandsuniversitetet, for å orientere om den manglende framdriften i prosjektet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Folldøl slipper søppel-bot

    En gårdbruker i Folldal slipper bot etter først å ha blitt anmeldt for forsøpling med en privat avfallsplass i nærheten av elva Folla. I følge Østlendingen slipper mannen å betale fordi han på eget initiativ har ryddet opp etter seg.

  • Reiselivspris til Trysil

    Destinasjon Trysil og Trysil Bike Arena har vunnet reiselivsprisen for 2017. Destinasjonen får prisen for sykkelsatsingen i Trysilfjellet som er bygd opp over tre år. Juryen skrev blant annet i sin begrunnelse at anlegget er unikt i Skandinavia og gir en tilrettelagt opplevelse for hele familien.

  • Ingen omkamp om bompenger

    Løten Frp fikk ikke med seg de andre partiene i kommunestyret i Løten i går kveld da de ville ha en omkamp om bompenger på riksveg 3/25. Samferdeslsministeren har uttalt at det er opp til politikerne lokalt om de vil redusere eller fjerne taksten etter at bevilgningene er økt. Flertallet i kommunestyret står på Stortingets vedtak om bompenger også på sidevegene.