– Løy om kreftdiagnose i 12 år - lurte til seg over 1 million kroner

I 12 år skal en mann i 40-årene ha løyet til familie og venner om at han hadde kreft, og fikk dem til å gi ham over 1 million kroner som blant annet skulle brukes til kreftbehandling.

Gjøvik tingrett

TILSTÅTT: Mannen har tilstått at han løy om kreftdiagnose og fikk utbetalt flere hundre tusen kroner fra familie og venner. Han ønsker nå å gjøre opp for seg. I oktober møter han i Gjøvik tingrett.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / Lars Erik Skrefsrud

Nå er mannen, som er bosatt i Vest-Oppland, siktet for grovt bedrageri og for å ha forfalsket dokumenter.

– Påtalemyndigheten ser alvorlig på denne saken for det er en utrolig utnyttelse på en sykdomssituasjon. Det er total mangel på empati for det han har utsatt sine nærmeste for, sier leder for økokrim-seksjonen i Hedmark politidistrikt, politiadvokat Richard Røed.

Mannen i 40-årene har tilstått, og saken går dermed som en tilståelsesdom i Gjøvik tingrett. Han ønsker å gjøre opp for seg, slik at han kan legge dette bak seg.

Røed sier han aldri har vært borti en lignende sak.

– Jeg har aldri sett maken til en sånn type sak før, hvor det særlig går på spekulasjoner på følelseslivet og utnytter situasjonen rundt det. saken er veldig oppsiktsvekkende.

Fikk penger

Richard Røed

ALVORLIG: – Dette er en alvorlig og svært spesiell sak, sier politiadvokat Richard Røed.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I 2000 skal han ha fortalt familien, venner og bekjente at han var alvorlig kreftsyk, sjøl om dette ikke stemte. I 12 år klarte han å lure dem, og fikk dem til å gi ham til sammen litt over 1 million kroner.

Det kan dreie seg om et større beløp, men det har vært vanskelig å finne det eksakte beløpet siden han fikk pengene utbetalt kontakt.

– Han har lurt til dem å tro at han var syk, men han var frisk hele tiden. Han lurte foreldre, søsken, samboer, svigerforeldre og det er en rekke andre som har gitt litt mindre pengebeløp, sier Røed.

Det ble også opprettet en støttegruppe på Facebook som samlet inn cirka 19 000 kroner som han fikk utbetalt.

– Brukte pengene til ferieturer

Beløpene familie og venner har gitt ham i løpet av årene er på mellom 200 000 kroner og 10 000 kroner. I denne perioden bodde den siktede på Hedmarken. Pengene skulle gå til behandling og medisin, men i virkeligheten gikk de til blant annet ferieturer til Tyskland, ifølge politiet.

– Han sa at turene var for å få kreftbehandlingen, men i realiteten var det helt andre ting han gjorde på disse turene.

Det er en tidligere samboer som anmeldte saken til politiet. Hun er en av dem som har gitt ham penger, men hadde sterke mistanker om at ting ikke var som de skulle rundt sykdommen.

Han laget sjøl flere dokumenter med medisinsk innhold som han viste fram ved behov til dem som ga ham penger. Dette var e-poster og dokumenter som var laget slik at de så ut som de kom fra leger og behandlingsinstitusjoner. Derfor er han også siktet for å ha forfalsket dokumenter.

– Solgte «vidundermedisin»

Han er også siktet for å ha lurt to kreftpasienter til å betale ham henholdsvis nesten 100 000 kroner og 40 000 kroner for det som skulle være helbredende kreftmedisin. Han fortalte dem ikke at det var vitamintabletter kjøpt i helsekostbutikker.

– Han levde lenge på sykdommen sin, og andre pasienter lurte på hva som holdt liv i ham, og da ble det snakk om en såkalt vidundermedisin som han skal ha tatt. Han skal da ha tilbudt å selge dette til kreftpasienter med det påskuddet at det hadde helbredende effekt.

Mannens forsvarer var i dag ikke tilgjengelig for en kommentar, men har tidligere ikke ønsket å kommentere saken.

Grovt bedrageri har en strafferamme på seks års fengsel.