NRK Meny
Normal

– Livet venter ikke på deg

GRAN (NRK): Døden kan sette et ungt menneskes liv på prøve. Det har 16 år gamle Mia Andersen Linnerud fått føle.

Psykisk helse Hadeland, Mia Linnerud

DET ER VANSKELIG Å MISTE NOEN: – Det er viktig å snakke om noe som er vanskelig, sier Mia Andersen Linnerud.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Til daglig går Mia på Hadeland videregående skole på Gran. Både hun og resten av skolen er engasjert i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse. Temaet for denne dagen i år er "Når livet forandrer seg".

Mistet faren sin

For ett og et halvt år siden mistet Mia Andersen Linnerud faren sin. Han døde av kreft, bare 49 år gammel.

– Død er en utrolig stor forandring av livet, sier Mia. Det jeg kobler det sammen med er at vi må akseptere at livet går videre. Vi kan ikke sperre oss inne i en boble av negativitet og sorg. Det kan gå enten bra eller dårlig. Derfor er det viktig at vi har kunnskap om psykisk helse og kan søke hjelp hvis vi må ha det, sier hun.

Vi spør om hun opplever at ungdommer er åpne om død og kan snakke om død og hva slags virkninger det har. Mia svarer at unge er nok åpne i vennegrupper fordi de har har venner rundt seg som de kan stole på.

– Men i samfunnet er det fortsatt tabu å snakke om det hvis du har problemer som du sliter med. Du skal liksom holde det for deg selv. Så, det er kanskje ikke så stor åpenhet som vi skulle ønske likevel.

– Tiden leger ikke alle sår

Psykisk helse Hadeland, Mia Linnerud

TIDEN LEGER IKKE ALLE SÅR: – Vet du hva? Det er bullshit, sier Mia Andersen Linnerud.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I et eget notat skriver Mia Andersen Linnerud om opplevelsene rundt det å miste noen som står en nær. I notatet tar Mia fatt i ordtaket "Tiden leger alle sår".

Vet du hva? Det er bullshit.

Mia Andersen Linnerud

– Tiden leger ikke alle sår, sier Mia. Du må bare lære deg til å leve med dem.

Hun understreker at det ikke finnes noe fasitsvar på sorg eller på tiden som kommer etterpå, enten det er mentalt eller sosialt.

– Sorgprosessen er en naturlig del av det å miste noen du er glad i, og det er en prosess du umulig kommer foruten.

Mia mener det er viktig at vi har lov til å ha det vondt. Men samtidig er det også viktig å se framver for å få det bedre. Hun avslutter slik:

– Sorry, men livet forandrer seg, det går videre og det venter faen ikke på deg.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Vil fjerne merkekrav i Birken

  Skiløperen Petter Soleng Skinstad mener krav til merket i Birken må fjernes. Til OA sier Soleng Skinstad at deltakerantallet i Birkens arrangementer lider av merket-fokuset. Det er for lettvint å skylde på dårlige snøvintre og færre løpere, sier han.

  Petter Soleng Skinstad holder skiene sine og jubler inne i Håkons Hall.
  Foto: Alexander Nordby / NRK
 • Buss for tog

  Det er stengt for togtrafikk mellom Tangen og Eidsvoll pga. feil på en sporveksel ved Strandlykkja. Det er buss for tog inntil videre, melder Bane Nor. Regn med forsinkelser.

 • Håper forlik lettere gir ny jobb

  Den oppsagte rådmannen i Sør-Aurdal, Håkon Rydland, håper på større mulighet til ny jobb etter forlik i saken. Et meklingsmøte endte med at kommunen betaler erstatning på 550 000 kroner, i tillegg til å dekke hans saksomkostninger på 282 000 kroner.

  Håkon Rydland
  Foto: Dag Kessel / NRK