NRK Meny
Normal

– Alle kommuner bør låne ut el-sykler!

Oppland fylkeskommune har suksess med å låne ut el-sykler gratis. – Alle kommuner bør gjøre det samme, sier rådgiver Christen Næss.

Oppland fylkeskommune låner ut el-sykler gratis. Her er rådgiver Christen Næss på en prøvetur i Lillehammer.

EL-HJELP: Rådgiver Christen Næss el-sykler i Lillehammer.

Interessen var stor da Oppland fylkeskommune i vår annonserte at de ville låne ut el-sykler gratis i sommer. 260 søkte, 35 slapp gjennom nåløyet.

Flest kvinner søkte

Christen Næss

- Vi har en klar overvekt av kvinner, sier Christen Næss, nærmere bestemt 68 prosent. Det var flest søkere i aldersgruppa 40 til 59 år.

MORO: El-sykkel gir nye krefter, sier Christen Næss.

MORO: El-sykkel gir nye krefter, sier Christen Næss.

Foto: Stein Schinstad / nrk

– Føler seg unge igjen

Pål Erik Amrud i Rustadstuen sport i Lillehammer har solgt syklene til Oppland fylkeskommune. Han bekrefter at de fleste vanlige kundene er over 50 år.

– Folk litt oppi åra føler seg som jenter og gutter igjen når de sykler el-sykkel, sier han. Og alle som prøver en her fra oss, kommer tilbake med et stort smil om munnen.

Sykkel framfor bil

Målet for fylkeskommunen er å få flere til å bruke el-sykkel til jobben hver dag. Det var også premiss for å få låne gratis sykkel. Syklene fordeles også ut i regioner. Først ut er Nord- og Midt-Gudbrandsdalen, deretter Valdres, Gjøvik og Lillehammer. Hadeland har en egen ordning for utlån av el-sykkel.

- Vi håper at folk som jobber i sentrale strøk for eksempel kan ta sykkel til møter i stedet for bil, sier Næss.

Klimaspleis

For å bidra til reduserte utslipp av klimagasser, har fylkesmannen i Oppland, Oppland fylkeskommune og Statens vegvesen Region Øst inngått et forpliktende samarbeide i prosjektet "Klimaspleis". De tre samarbeider om tiltak innen transport, jordbruk og arealpålanlegging. Utleie av el-sykler er en del av dette samarbeidet.

Alle som låner el-sykkel må skrive blogg. Bloggen finner du på facebook/Klimaspleis.

El-sykkel i Lillehammer.

RASK: Med el-sykkel tar du igjen de fleste andre.

Foto: Stein Schinstad / nrk