NRK Meny
Normal

– Kommunen forsømte barna

Alvdal kommune har fått et millionkrav for å ha forsømt barna som ble utsatt for seksuelle overgrep av stefaren og mora over flere år.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad-Hansen.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen varsler millionkrav mot Alvdal kommune.

Foto: Steinar Bendiksvoll

Inger Johanne Reiestad Hansen som er bistandsadvokat for de to barna har nå sendt erstatningskrav mot kommunen. Beløpet er på 6.8 millioner kroner melder TV2.

Barnevernet sviktet

Mora og stefaren til de to barna ble dømt til 15 års fengsel for grove seksuelle overgrep mot de to barna over flere år.

Inger Johanne Reiestad Hansen mener barnevernet i kommunen sviktet barna etter at de flyttet til Alvdal.

– De har satt i gang tiltak som ikke var formålstjenlig, tross bekymringsmeldinger. Vi mener kommunen er solidarisk ansvarlig i forhold til det som har skjedd overfor disse barna, sier hun.

Antyder nesten 7 millioner kroner

Inger Johanne Reiestad Hansen sier det ikke er satt noe eksakt beløp i erstatningskravet. Men de har tatt utgangspunkt i det standardiserte beløpet ufra loven knytta til overgrep mot barn under 16 år. Da blir erstatningskravet fra hver av barna 3.4 millioner kroner.

– Vi har sendt krav til kommunen der vi ber om en dialog der vi har antydet hva som er veiledende, sier Reiestad Hansen. Kravet kan både bli under og over den veiledende satsen.

Ikke overrasket over søksmål

Ordfører i Alvdal, Svein Borkhus, sier han ikke er overrasket over at det kommer et søksmål mot kommunen i en så alvorlig sak.

Verken han eller rådmannen i kommunen hadde mandag mottatt kravet fra bistandsadvokaten til barna.

Han har derfor ingen kommentar til kravet, utover at kommunen nå setter sin advokat på saken.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ras over vegen i Bøverdalen

  Fylkesveg 55 i Bøverdalen er åpen igjen etter at et mindre ras stengte deler av vegen tidligere i kveld. Ingen personer eller kjøretøy var berørt.

 • Snøras på Tronfjell og Dombås

  Både ved Tronfjell i Alvdal og ved Grønseterhøe i Dombås er det meldt om snøskred i kveld. Skredet ved Tronfjell er sjekket ut av Røde Kors og politi, luftambulansen har søkt over området i Dombås. Det er ikke spor av folk i eller ved skredet noen av stedene, melder politiet.

 • Kronprinsen besøkte Budor

  Kronprins Haakon besøkte Røde Kors sin hytte på Budor i Løten i dag. Her fikk han blant annet vite hvor mange som rykker ut for å hjelpe påsketuristene. –Jobben hjelpekorpsene gjør for at vi andre kan ferdes trygt i fjellet er veldig viktig, sa kronprinsen.

  Kronprins Haakon besøker Røde Kors på Budor
  Foto: Frode Meskau / NRK