NRK Meny
Normal

– Knutepunktordningen fungerer ikke

Kulturdepartementet vil ha fortgang i arbeidet med å evaluere knutepunktfestivalene. Festspillene i Elverum og de 11 andre festivalene som har en slik status har fått kritikk i sommer for å hindre konkurranse.

Moldejazz

Jazzfestivalen i Molde er i likhet med Festspillene i Elverum, en knutepunktfestival. Nå vil Kulturdepartementet se på ordningen på nytt.

Foto: Nilsen, Per Tormod / NTB scanpix

Festspillene i Elverum har sammen med Moldejazz og 10 andre festivaler i landet, status som knutepunktfestival. Alle disse har et nasjonalt ansvar for sin sjanger og skal også bistå festivaldrift i sin region.

Les også: Alt klart for Moldejazz

Kritisk til fordelingen

Til sammen får festspillene i Elverum og Moldejazz 10 millioner kroner i støtte. Nå vil Kulturdepartementet fremskynde gjennomgangen av knutepunktordningen.

– Jeg er veldig for at noen skal være lokomotiver, eller kulturfyrtårn, men her er forskjellene så enorme at det er klart konkurranseforskyvende, sier sjef for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge.

svein bjørge

Sjef for Steinkjerfestivalen, Svein Bjørge mener festivalene forskjellsbehandles.

Foto: Håvard Zeiner / NRK / NRK

Steinkjerfestivalen får 250 00 kroner i statlig støtte. i forrige uke skrev, Dagens Næringsliv at Countryfestivalen i Seljord anklaget Notodden Bluesfestival for å booke Hellbillies med statlige festivalkroner. Også kirkemusikkfestivalen Olavsfestdagene fikk kritikk når de satte Ylvis på plakaten.

Festivalsjef i Steinkjerfestivalen Svein Bjørge, mener en må være blind for å se at dette ikke er en skjevfordeling av kulturmidler.

Kjente artister

Bjørn Gudbjørgsrud

Styreleder i Festpillene i Elverum, Bjørn Gudbjørgsrud, mener de har en bred kunstnerisk profil.

Foto: nyebilder.no / NAV

I Elverum står artister som Timbuktu, The Waterboys og Veronica Maggio på årets festspillplakat, men styrelederen i festspillene i Elverum mener det kun er en liten del av arrangementet.

– Hvis man ser på antall artister vi har, så er det en hovedvekt av klassiske artister og vi har Ungdomssynfonikerne i fokus, sier styreleder Bjørn Gudbjørgsrud.

Kulturdepartementet har siden 2010 evaluert knutepunktfestivalene for å se om de oppfyller kriteriene for støtte. Ingen har mistet status som knutepunktfestival.