NRK Meny
Normal

– Kjente ikke igjen meg selv i speilet

Erik Clasen gikk ned 14 kilo og brukte fire dager på å gå normalt etter Kon-Tiki 2-ekspedisjonen. Men han ser ikke bort fra at det kan bli nye eventyr i fremtiden.

Erik Clasen

Etter å ha tilbrakt 73 dager på en flåte i Stillehavet, kom Erik Clasen tilbake til Elverum på langfredag i påsken. Han er i gang med de første arbeidsdagene som daglig leder ved Family treningssenter og har lest 1000 av de 1700 uleste epostene som ventet.

Men det tar tid å få kropp og hode tilbake i vanlig gjenge etter å ha levd under svært spesielle forhold i lang tid.

– Det tok fire dager før jeg klarte å gå normalt etter at vi kom oss på land. I starten sjanglet jeg av gårde som jeg var litt småfull. Jeg gikk ned 14 kilo og kjente meg ikke igjen når jeg så meg i speilet for første gang. Det var en helt absurd opplevelse, forteller den tidligere konkurransesvømmeren.

Gikk i oppløsning

Kon-Tiki 2 skulle følge Thor Heyerdahls berømte ferd og utfordre oppdagerens teorier om folkevandringen i Sør-Amerika. I stedet måtte de avbryte under til dels dramatiske omstendigheter. Tauet som holdt flåten sammen gikk i oppløsning og dermed begynte stokkene å gå fra hverandre.

Til slutt var det ikke noe annet valg enn å sende ut nødsignal.

– Bølgene var på fem meter og skipet var 16 meter høyt. Vi måtte klatre med alt utstyret vårt, så det var en risikabel situasjon der det gjaldt å unngå å komme i klem mellom flåte og båt. En av oss ødela foten, men bortsett fra det gikk det heldigvis bra.

Fulgt av utur

Før redningsaksjonen hadde eventyrerne opplevd mye motgang. Flåta kom gjentatte ganger ut av kurs, slik at fremdriften stoppet opp. Dermed sprakk tidsestimatet og rasjonene minket raskere enn planlagt. I tillegg måtte de bryne seg på værfenomenet El Niño. Til slutt begynte uroen å bre seg blant flere av ekspedisjonsmedlemmene.

– Ved den siste stormen var det så ille at alle måtte holde seg inne. Bølgene skyllet over oss i et sett, så da gjaldt det bare å stole på at konstruksjonen holdt. Det var ikke forsvarlig å prøve å ordne på ting underveis.

Etter å ha vært borte i 13 uker var eventyret over. Clasen sitter igjen med sekken full av gode opplevelser og ser ikke bort fra at det kan bli nye eventyr i fremtida. Men det er enkelte ting han ikke vil savne.

– Det var uvant å være sulten, så det var en ny opplevelse. Det jeg savner aller minst er nok å aldri ha tørre klær. Når selv de tørreste klærne dine er fuktige, blir man litt lei.

Kon Tiki 2

På vei til marinefartøyet som fraktet ekspedisjonen til Chile. Først ble det plukket opp av et frakteskip.

Foto: Kon Tiki 2