NRK Meny
Normal

– Katastrofe om Heimevernsskolen blir nedlagt

DOMBÅS/LILLEHAMMER (NRK): Forsvarssjefen vil kvitte seg med HV-skolen på Dombås. – Det blir en katastrofe dersom skolen blir lagt ned, sier Antia Frich som er næringsdrivende i bygda.

IMOT NEDLEGGING: Anita Frich, Åse Fosshaug og Solveig Gråberg.

IMOT NEDLEGGING: Anita Frich, Åse Fosshaug og Solveig Gråberg.

Foto: Ruth Barsten / NRK

I dag ble det klart at Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil legge ned aktiviteten på Dombås. I planene for framtida er skolen tenkt flyttet til Stjørdal.

Sterke lokale reaksjoner

– En eventuell nedleggelse av Heimevernsskolen vil være dramatisk for Dovresamfunnet, sier ordfører Bengt Fasteraune (Sp).

Nærmere 50 ansatte jobber på Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås, og ordfører Fasteraune hadde selv jobben sin ved skolen før han ble ordfører.

Ordfører Bengt Fasteraune

JOBBER MOT NEDLEGGING: Ordfører Bengt Fasteraune i Dovre (Sp)

Foto: Ruth Barsten / NRK

I dag får han full støtte blant kvinnene vi traff på Frichs kafeteria.

– Jeg er lei av å høre disse truslene om nedleggelse, sier Solveig Gråberg. Hun mener skolen har så mange kvaliteter at det blir en gedigen tabbe hvis Forsvaret velger å flytte den.

Hvis disse arbeidsplassene blir borte, vil det få enormt negative konsekvenser for Dovre.

Ordfører Bengt Fasteraune (Sp)

Vil rasjonalisere utdanningen i Forsvaret

Haakon Bruun-Hanssen

VIL ENDRE FORSVARET: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Totalt sett foreslås det færre heimevernssoldater. Totaltallet foreslås redusert fra 42 000 til 30 000 soldater. Forsvarssjefen mener dette kan skje uten at de militære utfordringene blir svekket.

– Vi vil fremdeles være til stede i hele landet, sier Bruun-Hanssen.

Forsvaret skal dessuten sentraliseres og konkurranseutsettes. Det mener Forsvarssjefen vil spare halvannen milliard kroner.

Forsvarssjefen foreslår å effektivisere utdanningen både i Heimevernet og i Luftforsvaret. Derfor ønsker han at utdanningen samlokaliseres på Værenes i Stjørdal.

Heimevernets anlegg på Dombås

NEDLEGGINGSTRUET: Heimevernets anlegg på Dombås.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Usikkert på Rena

Også på Rena er det usikkerhet rundt konsekvensene av forslaget fra Forsvarssjefen. Hvor mange arbeidsplasser som er i spill der, er likevel uklart. Telemark bataljon fortsetter på Rena. Det samme gjør Hærens våpenskole. Men aktiviteten blir endret på grunn av at fagområdene blir endret.

Hovemoen militærleir i Lillehammer er også på nedleggingslista til Forsvarssjefen. Leiren er i dag arsenal for teknisk materiell, samt utsalg for militære effekter og klær.

Klart for politisk behandling

Anne Tingelstad Wøien

REAGERER: Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) mener forslaget om å legge ned skolen på Dombås blir helt feil.

Foto: Svein Erik Dahl

Etter dagens presentasjon til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, begynner det politiske arbeidet. Nå skal alle involverte parter få si sitt. Fristen for dette arbeidet er 9. november.

Allerede nå reagerer politikere på forslaget om å legge ned skolen på Dombås. Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) mener forslaget er feil. Hun mener opptreningssenteret på Dombås gir gode treningsmuligheter og ligger sentralt til, og at den politiske behandlingen bør føre til at skolen får fortsette.

Tingelstad Wøiens kollega på opplandsbenken, Morten Ørsal Johansen (Frp), er også imot nedleggelse.

Morten Ørsal Johansen

NEGATIV TIL NEDLEGGELSE: Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen

Foto: Fremskrittspartiet

– Jeg ser på Forsvarssjefens forslag som et råd. Det er mye positivt i innstillingen, men når det gjelder Dombås synes jeg ikke forslaget er bra, sier Ørsal Johansen.

Han peker på fordelen med beliggenheten til Dombåsskolen, og øvingsområdet de rår over, som så viktig at det ikke bør føre til noen nedleggelse.

Det samme mener Dovreordføreren:

– Heimevernets skole- og kompetansesenter (HV-skolen) gjør jobben sin godt. Aktiviteten ved skolen har økt, og derfor mener jeg det er riktig at den får bestå på Dombås, sier ordfører Fasteraune.

Stiller forsvarsultimatum

Forsvarssjefen og forsvarsministeren

Forsvarssjefen delte i dag tanker og planer med forsvarsministeren.

Foto: Laura Buckman / NTB scanpix

(Saken oppdateres)

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND