NRK Meny
Normal

– Kan ikke dømmes for medvirkning

Forsvarer Lars Christian Sunde mener at Ivar Stuan ikke kan dømmes for medvirkning til skattesvik når han ikke har vært med på å skrive fakturaene.

Lars Christian Sunde, Mette-Julie Sundby

Forsvarerne til Løten-ekteparet er advokatene Lars Christian Sunde og Mette-Julie Sundby. Rettssaken har gått i 15 dager i Eidsivating lagmannsrett.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ekteparet Ivar og Kari H. Stuan fra Løten er hovedeiere av eventselskapet Sponsorlink, og er tiltalt for medvirkning til grovt skattesvik i forbindelse med at han var daglig leder og hun var økonomisjef i selskapet.

Forsvarerne la ned påstand om at begge frifinnes for post 1 i tiltalen som gjelder endring av fakturatekster.

Påstand om fengsel

Ifølge tiltalen skal de ha endret fakturatekster slik at det kunne gi skattemessige fordeler for mottakeren. Begge nekter straffskyld .

Richard Røed

Aktor i saken, politiadvokat Richard Røed, la før helga ned påstand om fengsel for de to tiltalte.

Foto: Linda Vespestad / NRK

De ble dømt i tingretten , men anket på stedet. Aktor har lagt ned påstand tre år og to måneder for henne og to år og 10 måneders fengsel for ham, deler av straffen gjøres betinget.

– Kan ikke dømmes for medvirkning

Mandag holdt forsvarerne sine prosedyrer, og forsvarer Lars Christian Sunde mente at Ivar Stuan ikke kan dømmes for medvirkning siden han ikke har skrevet fakturaene. Han kan ikke dømmes for medvirkning kun fordi hans rolle i selskapet var daglig leder, sa Sunde i sin prosedyre.

Sunde snakket blant annet om hva som ligger i ordet medvirkning. Han mente at medvirkning indikerer en mer bevisst og instruert handling enn det er snakk om i denne saken og mente det ikke er bevisført at Stuan har medvirket til å skrive regningene.

– Må tro på de tiltaltes forklaring

Forsvarer Mette-Julie Sundby sa i sin prosedyre at forklaringene til de to tiltalte virker troverdige og at retten må legge deres forklaring om at de ikke har tenkt på skattemessige konsekvenser til grunn.

– Det har noen ganger gått raskt i svingen, over stokk og stein og det har skjedd noen glipp ved at noen fakturaer var dårlig spesifisert, men det er ikke gjort bevisst, sa Sundby.

Hun mente at en slik endring av fakturateksten ikke ga noen fordel overfor kundene på den måten at de kom tilbake til Sponsorlink.

– Vi vet lite om disse kundene kom tilbake.

– Bør frifinnes for post 1

Sundby gikk igjennom hva forsvarerne mente var rett straff for ekteparet hvis de skulle bli dømt etter hele tiltalen.

Hun mente at aktors påstand var et greit utgangspunkt, men at det var flere årsaker til at en større del bør gjøres betinget, deriblant at etterforskningen har tatt lang tid.

Det ble lagt ned påstand fra forsvarerne om at de tiltalte frifinnes for post 1 som gjaldt endring av fakturatekster, samt at Kari H. Stuan frifinnes for posten om medvirkning til økonomisk utroskap.

Dette punktet i tiltalen er et av to punkter som bare hun er tiltalt for. Utover det at de straffes må mildes mulig måte.

Dom i saken faller i slutten av mai.