NRK Meny
Normal

– Kan fint gå tilbake til jobben

Ledelsen i Arbeiderpartiet mener Vågå-ordfører Rune Øygard bør ta permisjon mens han etterforskes. Det er ikke nødvendig, sier jusprofessor.

Jens Stoltenberg og Rune Øygard

Ledelsen i Arbeiderpartiet mener Ryne Øygard bør ta permisjon mens han blir etterforsket.

Foto: Geir Olav Slåen / NRK

– Rettslig sett er det ingenting i veien for at ordfører Rune Øygard begynner på jobb igjen når sykmeldinga hans går ut.

Det sier jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Ståle Eskeland.

Mener han bør ta permisjon

Vågå-ordfører Rune Øygard er siktet for å ha hatt seksuell omgang med ei jente under 16 år, men han nekter straffskyld.

Ledelsen i Arbeiderpartiet mener Øygard bør ta permisjon fra ordførerjobben mens etterforskninga pågår.

Ståle Eskeland

Jusprofessor Ståle Eskeland sier det ikke er noe rettslig i veien for at Vågå-ordføreren kan gå tilbake til jobben sin.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Men rettslig sett er ikke det nødvendig, og jusprofessor Ståle Eskeland synes ikke det er riktig å blandet etikk inn i saken slik den står nå.

– Det foreligger ikke noe annet enn en siktelse og en mistanke om at han har gjort dette. Han sier selv at han er uskyldig, og da står det påstand mot påstand. Dette har ingen rettslige konsekvenser, sier Ståle Eskeland.

Har fortsatt tillit

Dermed er det opp til hvert kommunestyremedlem å vurdere hva de synes. Og Arbeiderpartiet i Vågå har sagt at de fortsatt har tillit til Øygard.

Og det er altså ingenting i veien for at Rune Øygard kan gå tilbake til jobben som ordfører, selv om han er under etterforskning for seksuelle overgrep.

Vil tilbake på jobb

Rune Øygard har selv sagt at han vil tilbake til jobben når sykmeldingen hans går ut. Like før helga ble sykmeldingen hans forlenget, men bare ut neste uke.

Bistandsadvokaten til jenta som har anmeldt ordføreren for overgrep, Nina Braathen Hjortdahl, sier at jenta og hennes familie vil føle det støtende dersom ordføreren er tilbake i stolen før etterforskningen er avsluttet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Uskadd etter å ha kjørt ned stolpe

  Føreren kom uskadd fra en utforkjøring på riksvei 4 i Gjøvik ved Hunton i kveld. Bilen havnet i grøfta etter å ha kjørt ned en lyktestolpe.

 • Tatt for narkobruk på Kongsvinger

  En person ble tatt bruk av narkotika på Kongsvinger jernbanestasjon ved 18-tiden mandag. Personen anmeldes for forholdet, melder politiet.

 • Kø på riksvei 25

  Trafikken går sakte på riksvei 25 mellom Elverum og Hamar på grunn av bilberging.

  Kø rv 25
  Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK