– Jeg holdt dem fast

Mannen som står tiltalt for seksuelle overgrep mot sine to barn sier han forsto at han påførte dem smerte. Allikevel fortsatte han.

Gjøvik tinghus

En overgrepstiltalt mann i 40-åra innrømmer at han påførte barna sine smerte.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det stemmer at jeg har forgrepet meg på mine egne unger, forklarte mannen som står tiltalt for overgrep mot sine egne barn i retten i ettermiddag. Han beklaget og sa han skulle ønske det kunne vært ugjort.

– Vil at sannheten skal fram

I følge tiltalen skalt overgrepene ha startet i 2005. Det sa tiltalte seg uenig i. Mannen i 40-åra forklarte at overgrepene startet på nyåret i 2006 og at de pågikk fram til november året etter.

Aktor Iris Storås spurte innledningsvis i sin utspørring den tiltalte om hvorfor han har endret forklaring og nå erkjenner overgrepene fullt ut.

– Jeg vil at sannheten skal komme fram, både for ungene sin skyld og min egen, forklarte han.

Dømt to ganger før

Mannen i 40-årene er tiltalt for seksuelle overgrep mot mindreårige for tredje gang på tolv år. I 2001 og 2010 ble tiltalte dømt for å ha begått flere overgrep mot to mindreårige gutter, som var henholdsvis 14 og 13 år gamle da overgrepene skjedde.

Denne gangen omhandler tiltalen seksuelle overgrep mot hans egne barn, som begge var under ti år da overgrepene skal ha startet i 2005.

Mannen har vært avhørt tre ganger siden våren 2011. Han forklarte for retten at han i det første avhøret nektet å innse forholdene han var siktet for.

– Jeg trodde ikke jeg skulle bli oppdaget. Det høres dumt ut, men jeg tenkte det.

Fryktet å bli stemplet

Iris Storås

Aktor Iris Storås ønsket å få svar på hvorfor mannen endret oppfatning om skyldspørsmålet.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

Ved neste avhør erkjente den tiltalte ifølge Storås delvis straffeskyld. Han forklarer videre at han var redd for lang straff og å bli stemplet som pedofil. I tillegg fryktet han å miste kontakt med ungene.

Gjennom dommeravhør som ble spilt av i retten har det kommet fram at begge barna gjorde motstand mot faren. Han bekreftet dette da aktor spurte om det stemte.

– Ungene var ikke med frivillig, jeg holdt dem fast. Jeg skulle gjerne hatt det ugjort, men det får man ikke gjort noe med nå.

Datteren forklarte i avhør om smerter relatert til overgrep hun ble utsatt for. Tiltalte sier han ikke tenkte over smerten han påførte datteren.

– Jeg forsto at det var smertefullt, men ville ikke innse det. Jeg var nok rett og slett iskald.

– Visste det var galt

Videre ga avhørene innsikt i notater datteren hadde gjort i etterkant av overgrepene. Der anslo hun at hun var blitt voldtatt rundt 15 ganger. Faren kunne selv ikke tallfeste overgrepene i retten.

I tillegg til seksuelle overgrep er mannen også tiltalt for å ha brukt vold og trusler mot barna. Dette ble bekreftet av tiltalte, som forklarte at de tydelig ga uttrykk for at de ble lei seg.

– Jeg har opplevd så mye av det sjøl, at jeg ikke tenkte over det, selv om jeg visste at det var galt.

Onsdag er siste dag av rettssaken . Da skal vitner og sakkyndige forklare seg for retten.