NRK Meny
Normal

Hartmann:– Jeg har valgt å tro på ham

Elizabeth Hartmann sier hun snakket lenge med Rune Øygard den natta hun fikk vite om anmeldelsen. – Jeg presset ham, jeg ville vite hele historien. Og etter å ha tenkt meg om har jeg valgt å tro på ham, sier Hartmann.

Elizabeth Hartmann

Elizabeth Hartmann er venn av Rune Øygard og vitnet i dag i rettssaken mot ordføreren.

Foto: Jorunn Ingelin Solberg / NRK

Elizabeth Hartmann vitnet i rettsaken mot Rune Øygard torsdag. Hartmann er daglig ledere kommunikasjonsselskapet Siste Skrik, og en venn av Rune Øygard.

Fikk hjelp av PR-ekspert

Da Øygard sto fram med sin historie i avisene VG og GD i begynnelsen av november i 2011 benyttet Øygard seg av råd fra den profilerte PR-eksperten.

Både forsvarer Mette Yvonne Larsen og Hartmann selv nektet da for at PR-eksperten hadde en vesentlig rolle i byggingen av en mediestrategi for Rune Øygard.

– Ikke nær venn

I dag fortalte Elizabeth Hartmann om sitt forhold til Øygard.

– Jeg har jobbet mye med oppdrag for Vågå kommune. Jeg var blant annet inne i prosjektet med å lage landets beste skole, sa hun i retten.

Hartmann benektet at hun har jobbet direkte for Rune Øygard, og hun ville ikke karakterisere ham som en nær venn.

– Vi har ikke pleiet noen privat omgang. Men han har et slikt vesen at en får en relasjon til ham når en jobber med ham, sa Hartmann.

Elizabeth Hartmann

Elizabeth Hartmann møtte den fornærmede jenta flere ganger. Blant annet ved kampanjen for å beholde produksjonen av Gudbrandsdalsost i Gudbrandsdalen.

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK
– Det har aldri ringt noen bjelle

Hartmann har møtt den fornærmede jenta flere ganger. Hun beskrev jenta som litt forsiktig og beskjeden, og at Øygard virket å ha en omsorgsoppgave ovenfor jenta.

– Jeg reagerte aldri på at hun var med. Jeg visste at Rune og Reidun tok seg mye av henne, og at hun var med for å oppleve ting. Det har aldri ringt noen bjelle hos meg, sa Hartmann.

– Var plutselig på den andre siden

Hartmann sier hun ikke har vært kjent med at Rune Øygard og den fornærmede jenta har delt seng på overnattingsturer.

– Rune fortalte meg det etter at han ble anmeldt. Jeg reagerte ikke på dette da, at det var noe negativt. Men i etterpåklokskapens lys har jeg tenkt at en ikke burde sette seg i en slik situasjon, sa Hartmann.

Hartmann ble kontaktet av broren til Øygard etter at han var anmeldt. Hun forteller at hun da ringte til Øygard.

– Jeg ble sjokkert over det han fortalte og jeg trengte å tenke meg om.

Hartmann forteller at hun har jobbet noe for Støttesenteret mot incest.

– Plutselig var jeg på den andre siden, på en måte, sa hun.

– Jeg presset Øygard

Hartmann sier hun snakket lenge med Rune Øygard den natta hun fikk vite om anmeldelsen, og at hun stilte mange spørsmål.

– Jeg presset ham for å få vite mest mulig. Men det var vanskelig å vite hvor mye jeg kunne presse, han var veldig ute av seg, sa Hartmann.

Hartmann sier hun var bekymret for Øygard, og at hun forsøkte å være der for ham.

– Når en la på røret, så lurte man på om en fikk snakke med ham dagen etter, sa Hartmann.

Aktor ønsket å vite hva Øygard fortalte henne denne kvelden.

– Han fortalte at at de hadde vært på overnattingsturer og at de hadde overnattet på samme rom.

Fortalte han om Skype-kontakten?

– Nei.

Hva tenkte du da du fikk vite om dette?

– Jeg ble sint og skuffet. Slik snakker ikke en voksen mann til en ung jente. Alikevel har jeg, etter å ha tenkt meg veldig godt om, valgt å stole på ham. Jeg har vurdert hans troverdighet slik, sa Hartmann.

– Hun passer ikke inn i bildet

Aktor Torbjørn Klundseter stilte spørsmål rundt hennes tilknytning til Støttesenteret mot Incest.

Hartmann forteller at hun søkte råd på Støttesenteret, og at hun på bakrgrunn av disse rådene ikke fikk jenta til å passe inn i bildet som et offer for seksuelle overgrep.

– Det å være så åpen, og fortelle så mange detaljer, er veldig lite vanlig i forhold til de erfaringene som jeg hentet fra Støttesenteret mot incest, sa Hartmann.

Den ene meddommeren stiller Hartmann spørsmål om dette.

Kjenner du igjen en overgriper når du ser ham?

- Nei, svarer Hartmann.

Den andre meddommeren stiller også spørsmål:

Dersom du hadde fått vite om Skype-meldingene tidligere, hadde du vurdert det hele anderledes da?

– Det kan jeg ikke se bort ifra, svarer Hartmann.

Bistandsadvokat Nina Braaten Hjortdal ønsket å vite hvilken rolle Hartmann hadde da Øygard uttalte seg til media.

– Jeg var til stede. Jeg blir jo ofte omtalt som PR-rådgiveren til Øygard, men det er jeg ikke. Det er forsvarer Larsen som styrer dette, sier Hartmann.


Var det begrensninger i forhold til hva media fikk spørre om, spør Hjortdal.

– Dette må du spørre advokat Larsen om, svarer Hjortdal.

– Snoket ikke på Facebook

Det har tidligere kommet fram påstander om at Hartmann har fôret advokat Mette Yvonne Larsen med informasjon hentet fra Facebook-profilen til den nå 17 år gamle jenta. Dette benektet Hartmann.


– Jeg ble venn med henne på Facebook etter hennes forespørsel. Men jeg har ikke tappet noe fra denne siden, slik det har blitt sagt i media, sa Hartmann.

Hva var temaet da, spurte forsvarer Mette Yvonne Larsen.

– Det har vært snakk om sjargong som «jeg elsker deg». Så da har jeg vist at det er samme sjargong mellom jenta og venner på Facebook, sier Hartmann

Hjortdal spør om de fremdeles er venner på Facebook.

– Nei, det er vi ikke.

Har du slettet henne som venn?

– Nei, det går jeg ut i fra hun har gjort. Men jeg har aldri hatt noen annen hensikt enn å vise sjargongen jenta bruker, sa Hartmann.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Nr. 6 i korps-NM

    Kolbu janitsjarsjarkorps med dirigent Christian Tennfjord ble nummer 6 i helgas norgesmesterskap for janitsjar, i regi av Norges musikkorpsforbund. De var 3,5 bak vinneren Christiania blåseensemble. Dette er korpsets beste plassering noensinne.

  • Vil endre navn på storfylket

    Hedmark KrF vil at det sammenslåtte innlandsfylket skal hete Hedmark og Oppland og ikke Innlandet som fylkestinga har bestemt. 20 stemte for, og 9 stemte imot forslaget som var oppe til avstemning. Vedtaket sendes nå inn til stortingsgruppa.