NRK Meny
Normal

– Jeg har mistet veldig mange gode venner

29-åringen som er utpekt som hovedmann i narkosaken på Lillehammer, forklarte at han truet og brukte vold mot andre medtiltalte i ren desperasjon.

Vitneboksen i rettssal 1 Sør-Gudbrandsdal tingrett

TOK TIL TÅRENE: 29-åringen tok til tårene da han ble spurt om å forklare seg hvordan det han har opplevd presset han og medtiltalte ble utsatt for etter å ha satt seg i narkogjeld til et organisert miljø i Oslo.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Denne saken har ødelagt alt for meg. Jeg har mista veldig mange gode venner som tidligere så på meg som en god person, forklarte den tiltalte 29-åringen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Mannen som er utpekt som hovedmann i narkosaken på Lillehammer tok til tårene da han fortalte om presset som både han og de andre tiltalte i saken har levd under.

29-åringen erkjenner at han har tydd til trusler og vold for å fremskaffe penger, men sier han kun gjorde det fordi han var under hardt press fra bakmenn om å gjøre opp for en stadig økende narkogjeld.

– Jeg er skyldig

Den uføretrygdede mannen er tiltalt for kjøp og salg av over 60 kilo narkotika, samt heleri og alvorlige trusler og vold mot flere personer.

I dag fortsatte aktor sin utspørring av 29-åringen, som hovedsaklig dreide seg om tiltalepunktene som omfatter vold og trusler.

Flere av de tiltalte har tidligere hevdet at det var 29-åringen som på eget initiativ brukte vold og trusler for å kreve inn narkogjeld de skyldte ham.

– De snakker sant med tanke på at det har vært et hardt miljø med bruk av trusler og vold, men to at de andre tiltalte har pressa på for at kun jeg skal fremstå som verstingen, forklarte 29-åringen.

– Så det stemmer ikke at du har brukt trusler for å skaffe penger fra de andre? spurte aktor.

Jo, jeg er skyldig. Men jeg nekter å ta på meg skylda for mer enn det jeg har gjort selv, forklarte 29-åringen.

Han hevder en 26 år gammel medtiltalt har vært delaktig i flere episoder hvor det ble brukt trusler for å skaffe til veie penger for å betale narkogjeld.

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen smiler i rettssalen

– POLITIET HAR FOKUSERT PÅ MIN KLIENT: Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen mener terskelen har vært lavere for å tiltale 29-åringen enn for andre involverte.

Foto: Juliane Kravik / NRK

– Jeg har aldri nektet å forklare meg

29-åringen ble pågrepet av politiet i februar i år, og har sittet i varetekt siden. Han er den eneste av de sju tiltalte som ikke har avgitt forklaring for politiet. I retten fortalte han at han ikke kjenner seg igjen i påstanden om at han hele tiden har nektet å avgi forklaring.

– Jeg var lenge fullstendig isolert mens jeg satt i varetekt. Jeg fikk ikke vite noe om hva jeg var siktet for. Derfor ønsket jeg ikke å snakke med politiet mens jeg satt i isolasjon, forklarte 29-åringen.

Først i slutten av mai fikk han innsyn i siktelsen som politiet hadde tatt ut.

– Den siktelsen var helt fjern. Jeg ble beskrevet som et stygt, fælt monster. Da ble jeg rådet av forsvareren min til å ikke si noe før det forelå en tiltale, sa 29-åringen.

Tiltalen forelå først den 7. oktober. 29-åringens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, sier det dermed ikke var praktisk mulig å gjennomføre et politiavhør innen rettssaken startet.

Mener politiet kun har fokusert på 29-åringen

Pedersen mener politiet i betydelig grad har fokusert på å etterforske 29-åringen fremfor å gå etter andre spor.

– Terskelen for å tiltale min klient har vært betydelig lavere enn terskelen for å tiltale øvrige personer på tiltalebenken og for de personene som har gått helt fri, sa Pedersen etter at 29-åringen var ferdig med sin forklaring i retten i dag.

Aktor Jo Christian Jorde er uenig i Pedersens påstand.

– Beviskravene er like for alle. Utover det har jeg ingen kommentar.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND