NRK Meny
Normal

– Jeg har aldri vært borti en større konflikt

Det sier Tom Johnsen, politistasjonssjef i Elverum, om ulvesaken hvor seks personer er tiltalt for ulovlig ulvejakt.

Ulv

Ulvesaken der seks personer er tiltalt for ulovlig ulvejakt er en veldig betent sak i blant annet Elverum.

Foto: Per Løchen / Scanpix

Tom Johnsen

Tom Johnsen, politistasjonssjef i Elverum, håper at konflikten i ulvesaken kan reduseres.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg har vært leder i Elverum i sju år, og jeg har aldri opplevd et så høyt konfliktnivå som det denne saken har, sier Johnsen.

Han forteller at nå er frontene så steile at det begynner å bli ubehagelig også for det lokale politiet.

– Det har pågått så lenge og det er så stor frustrasjon blant mange i jegermiljøet. Og nå ser vi hvordan saken utvikler seg på sosiale medier også. Der er det både usaklige og straffbare uttalelser som på ingen måte gagner saken. De skaper bare enda større splid.

Johnsen sikter til uttalelser på blant annet Facebook som går direkte på enkeltpersoner i politiet.

– Det er klart et det er ubehagelig for dem det gjelder, men vi prøver å ikke la oss påvirke av det.

Johnsen legger til at han forstår for at rovdyrpolitikken i Norge og situasjonen slik den er i østlandsområdet i dag kan skape frustrasjon hos mange. Men han mener at man likevel må være saklig når man publiserer i sosiale medier.

Johnsen forteller at politiet åpner for muligheten til å holde et oppvaskmøte hvor de ulike partene i saken får luftet ut og kommet med sine meninger.

– Ja, det er selvsagt noe vi kunne tenke oss. Og vi oppfordrer de miljøene som har behov og ønske om å prate med politiet om å ta kontakt med oss. Så kan vi se på om vi får arrangert et møte der vi kan informere og samtale, og se om vi kan bidra til å redusere litt på konfliktnivået

Kritisk til Økokrim

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, er selv jeger.

Varaordfører i Elverum, Arnfinn Uthus, håper at konflikten kan reduseres slik at man kan leve godt sammen i lokalsamfunnet også etter ulvesaken.

Foto: Privat

– Klimaet er ganske ille nå. Og det synes jeg er synd, for vi skal jo leve sammen også etter at denne saken er over.

Det sier Arnfinn Uthus som er varaordfører i Elverum, og selv jeger. Han synes det er ubehagelig med en så stor konflikt i lokalsamfunnet. Samtidig legger han til at han har full tiltro til det lokale politiet.

– Det er Økokrim jeg er kritisk til i denne saken. Jeg synes de kom opp hit og hausset opp stemningen noe veldig. Det var jo over 70 politimenn som kom. Jeg har fått forklart at det var nødvendig at de var såpass mange, men det er klart at i et lite lokalsamfunn, så blir det et voldsomt styr.

Han mener at Økokrim bør spørre seg selv om de gjorde alt rett i denne saken. Og Uthus er veldig positiv til et eventuelt oppvaskmøte med politiet.

– Det hadde vært fint med et møte for å snakke ut om hva som har skjedd og å stake ut kursen videre. Vi skal jo tross alt leve sammen i dette lokalsamfunnet også etter dette. Så jeg er veldig opptatt av at vi får lagt dette bak oss.

Se TV-reportasjen:

Tom Johnsen, sjef ved Elverum politistasjon har aldri opplevd så steile fronter denne saka som det han ser nå.