NRK Meny
Normal

– Hadde forventet mer

Økologisk melkebonde Herman i Stange er halvfornøyd med statens tilbud i årets jordbruksoppgjør, mens bondeleder ruster til kamp for å få mer.

Bøndene fikk 25 000.

Jordbruksoppgjøret: Bøndene får tilbud om halvparten.

Jordbruksoppgjøret - fikk harlvpraretn.

Herman Hørsand er mellomfornøyd med statens tilbud.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Den sene våren har skapt problemer for økologisk bonde Herman Hørsand fra Stange.

– De få dagene som er til rådighet blir ekstra travle, forteller han. – Jeg håper det snart blir vekst i gresset så jeg kan få ut noen dyr.

Den kan være tøft å være bonde. Derfor har bondeorganisasjonene krevd 47 000 krober mer per årsverk i årets bondeoppgjør. I dag fikk de vite at staten tilbyr dem 25 000, omtrent halvparten av kravet.

Melkebonden er halvfornøyd med halvparten:

– Det er mer enn det har pleid å være. Det ser ut som de tetter litt av inntekstgapet til andre yrkesgrupper, sier Hørsand som er nærmeste nabo til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Skuffet

Einar Myki

Einar Myki mener tilbudet er for lavt.

Foto: NRK

Leder av Hedmark bondelag synes tilbudet fra staten er langt under det han hadde forventet.

– Jeg syns det absolutt er for lavt, og det er vinklinger i det som jeg ikke liker. Tilbudet slår veldig ulikt ut på ulike produksjoner, så jeg håper det ligger store rom for forhandlinger, sier Myki.

Men bondelederen ser ikke bare håpløshet.

– Tilbudet er i nærheten av det jeg trodde det kunne komme på, men jeg hadde håpet på mer, sier Myki.

Han understreker at det fortsatt er mange detaljer som han ikke har full oversikt over, men er likevel langt fra fornøyd.

– Vi leverte et nøkternt og realistisk krav. Når tilbudet kommer på omtrent halvparten, mangler det naturligvis noe på at vi skal være helt fornøyde.

Ikke brudd

Staten mener at de med dette tilbudet tetter noe av inntekstgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper.

– Det ligger inne en tetting i størrelsesorden 6000 kroner per årsverk – noe som er første gang vi har fått til. Men når vi fortsatt ligger 200 000 bak andre yrkesgrupper, mener jeg det fortsatt er behov for en vesentlig større tetning enn som så.

Myki sier at det ikke er aktuelt å bryte forhandlingene nå, og at han er klar for forhandlinger med regjeringen før et eventuelt brudd, men håper regjeringen innfrir før det eventuelt når så langt.

– Skal vi få økt matproduksjon, må man stimulere med økte inntektsmuligheter, og da skal det til en tetting mellom krav og tilbud. Hvis ikke regjerninga innfrir nå, da skjønner vi ikke når de har tenkt å gjøre det, sier Myki.

– God inntekstvekst

Statens tilbud i jordbruksoppgjøret er på totalt 1,020 milliarder kroner, drøyt halvparten av det bondeorganisasjonene har krevd.

– Tilbudet fra staten legger godt til rette for god inntektsvekst i jordbruket. Særlig prioriteres økt produksjon av storfekjøtt, korn og grøntsektoren hvor markedsmulighetene er gode. Effekten på forbrukerprisene vil bli under en halv prosent, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell ifølge NTB.

– Må innfri

Myki mener regjerningen nå må innfri, og vise at de mener alvor med sin egen landbruksmelding.

– Vi får se hva som ligger i armene, men jeg syns staten burde har giret to hakk høyere allerede fra starten av. Vi er i et valgår nå, og jeg tror det er et poeng at de rødgrønne leverer en avtale som gjør oss som driver i norsk landbruk og de som er avhengige av norsk matproduksjon, entusiastiske i løpet av sommeren.


SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Storhamar tapte – Løke vist ut

  Storhamars håndballjenter tapte 25-34 borte mot Vipers i kveld. Heidi Løke fikk rødt kort. Tapet gjør at Storhamar med all sannsynlighet er ute av gullkampen i årets eliteserie.

 • Trafikkuhell på E16

  Det har vært to mindre trafikkuhell på E16 Kongsvinger, med flere involverte biler. Det er glatt på stedet. Noen involverte er blitt fraktet til legevakten og sjekkes for skader.

 • Lillehammer vant etter forlengning

  Lillehammer hockey vant ettermiddagens semifinalekamp mot Sparta 2-1. Kampen gikk til spilleforlengning. Seiersmålet ble satt inn av Mads Homdrom. Dermed leder både Lillehammer og Storhamar 2-0 i kamper, og ligger godt an til å få møtes i finalen.

  Lillehammer - Sparta
  Foto: Stein Schinstad / NRK