– Jeg fortsetter mot toppen

Geir Jostein Horten fra Lillehammer vil fortsette forsøket på å nå toppen av Mount Everest. I går unngikk han så vidt det verste skredet i Mount Everest sin historie.

Geir Jostein Horten

Geir Jostein Horten, her ved fjellet Aconcagua (6962 m.o.h.) i Argentina.

Foto: Privat

Hittil har tolv mennesker mistet livet og flere er savnet etter skredet, som gikk fra vestveggen av Mount Everest, og traff den første delen av klatringa opp på fjellet.

En må skyve vekk tanken på at vi kunne blitt tatt av raset. En må akseptere at vi hadde marginene på vår side, vi var ikke der.

Geir Josten Horten

Unngikk så vidt raset

Klatreren Geir Jostein Horten fra Lillehammer, skulle vært der skredet gikk , men ble forsinket med en dag og er i god behold.

– Vi skulle ha vært akkurat der, akkurat da. Det er en skremmende tanke, men dette er en aktivitet der det går på små marginer og vurdering av risiko, sier han.

Var av de første som hjalp til

Skredet traff en stor gruppe lokale sherpaer, som var på vei opp til de øvrige campene med forsyninger. Horten sier at hans team «International Mountain Guides», hadde folk på oversiden av ulykkesstedet. To dro ned og var av de første som forsøkte å hjelpe.

– To helikopter har heist opp og fløyet ut skadde og døde, forteller Horten.

Mount Everest

Minst tolv lokale sherpaer mistet livet etter et snøskred ved Khumbu-isbreen. Dette bildet er tatt i mai i fjor.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp

– Alle tenker seg om

Teamet har gitt alle sherpaene fri fram til tirsdag, for at de skal kunne være sammen med familiene sine og ta en vurdering på om de vil fortsette. Det samme gjør de vestlige klatrerne. Men sjøl er han ikke i tvil.

– Jeg har allerede tatt valget, jeg kommer til å fortsette, sier Horten.

Man vet, før man kommer hit, at dette er et farlig fjell. En har bestemt seg for at en er villig til å ta en viss risiko. Det som skjedde i går var ingen overraskelse, det går stadig ras her, så det er ingenting som har endret seg fra i forigårs til i dag. Men det tragiske er at det var så mange mennesker akkurat der, da raset gikk.

Geir Josten Horten

Horten forteller at det er et meget godt samhold i teamet, mellom de 12 vestlige klatrerne og de 12 klatrende sherpaene. I tillegg har de et stort støtteapparat rundt seg.

–Sherpaene er helt fantastiske, de er et flott folk, sier Horten.

På toppen 17 mai

Den erfarne klatreren håper at de er på toppen på en spesiell dag.

– Vi sikter inn mot 17. mai. Det hadde vært en utrolig fin opplevelse å kunne feire 200-årsjubileet for det moderne Norge der. Men det er mange ting som spiller inn, ikke minst været, sier Horten.

Laster kart, vennligst vent...