Hopp til innhold

– Jeg følte meg som en slave

Rumeneren som i fjor ble dømt til 14 års fengsel for forsettlig drap på bestyrer Gert Olsen på Hornsjø Høyfjellshotell, erkjente seg ikke skyldig da ankesaken mot ham startet i dag.

Rettssak Hornsjødrap

Rumeneren ble dømt for forsettlig drap i Sør-Gudbrandsdal tingrett

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den 24 år gamle mannen mener drapet skjedde i nødverge og har anka skyldspørsmålet om at drapet var forsettlig.

Mannen ble i desember i fjor dømt for å ha drept Gert Olsen (54), tidligere rektor ved DHR-Norway One World på Hornsjø. Drapet skjedde etter at han hadde holdt Olsens kone fastlenket i en bod.

Den tiltalte og drepte havnet i basketak. Den tidligere rektoren ble drept med 22 knivstikk og skjæreskader.

– De utnyttet oss

I retten i dag fortalte 24-åringen om tida før drapet. Der kom han med sterk kritikk av skolen.

Mannen hadde fått beskjed om å forlate skolen fordi han ikke ble funnet egnet til videre studier.

– Dette var ikke noen skole, for det fantes ikke lærere eller undervisning. Man jobbet for deres kontoer, til slutt skyldte man dem penger. Jeg synes dette var vanskelig, sa rumeneren.

Mannen mente han etter hvert ble oppfattet som en fiende av systemet og at rektoren og kona, som var inspektør ved skolen, ikke lenger ville ha ham der.

– Men jeg ville slåss for å ikke bli kastet ut. Jeg ville oppnå målet mitt, om å til slutt kunne reise til Afrika og gjøre frivillig arbeid der, sa han.

Til sak mot skolen

Det har, i etterkant av drapet, blitt satt søkelys på måten skolen har blitt driftet på. Det er flere tidligere elever som har varslet at de vil gå til sak mot skolen. Også Arbeidstilsynet mener at skolen driver en ulovlig virksomhet og de kom med pålegg om både verneombud og dokumentasjon på arbeidstid, avtaler og lønnsslipper.

Skolens ledelse har ikke ønsket å kommentere saken til NRK, utover at de avviser anklagene som grunnløse.

– Følte meg som en slave

Siden han ønsket å oppnå målet om å reise til Afrika, fortsatte tiltalte å arbeide ved skolen. Men i slutten av januar 2012 skjønte han at det ville bli vanskelig.

– Jeg ville vise at jeg var arbeidsom og seriøs. Men i mars ba de meg om å reise, eller starte helt på nytt. Da følte jeg meg som en slave, sa mannen.

Rumeneren ble så beskyldt for å ha stjålet en laptop, og bedt om å forlate skolen.

Drap på Hornsjø høyfjellshotell

Den drepte var rektor ved DHR-Norway One World på Hornsjø, også tidligere kjent som Den reisende folkehøgskolen.

Foto: Sara Myhren Kornberg / NRK

– En dag med kaos

Rumeneren beskriver dagen da drapet skjedde som en dag med kaos.

– Kaoset ble skapt av de ansatte i bedriften. Jeg var på rommet mitt, men de banket på døra og på vinduene. De ville kjøre meg til stasjonen, forklarte mannen.

Mannen sier at han på dette tidspunktet følte han hadde fått nok. Han tenkte at han iallefall måtte få igjen noen av pengene han mente skolen skyldte ham, og han beskriver det som om han fikk en gal ide. Gert Olsen var på dette tidspunktet ikke ved skolen.

– Derfor gjemte jeg meg i boden. Men jeg følte meg irrasjonell og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Men så kommer hun, da drar jeg henne inn i boden.

Rumeneren har tilstått, og er dømt for frihetsberøvelse av kona til den drepte rektoren.

– Nå er det jeg som er sjefen

Rumeneren og kona til rektor snakker i følge mannen først rolig sammen. Men at det nå er han som bestemmer og som er sjefen. Kvinnen forsøker å roe ham ned.

Var det behov for å roe deg ned, spør dommeren.

– Jeg var lei meg. Hun prøvde å få meg til å la være og gjøre dette. For jeg ville ha pengene skolen skyldte meg, svarer mannen.

De to ble, i følge den tiltalte, enige om at han skulle få penger og at de skulle kjøre til en minibank sammen. Men han trengte å hente noe på rommet sitt først, derfor ble hun bundet fast i boden.

– Jeg hentet noen nødvendige dokumenter, forklarer han.

Han går også til rektorens kontor for å finne en kodebrikke. Men han klarer ikke å finne denne, og oppdager at en bil kommer.

– Jeg tenkte at det sikkert var Gert som kom tilbake. Og at jeg måtte fjerne alle spor etter denne dumme og lite gjennomtenkte aksjonen min. Det ville bli mitt ord mot hennes.

Slåsskamp med kniv

Mannen sier han ble overrasketav å se Olsen ute i gangen.

– Plutselig var vi ansikt til ansikt. Han spør meg om jeg har bestemt meg for å bli og han dytter meg hardt mot veggen. Da forstod jeg at han visste at hun var inne i boden.

Rumeneren beskriver så et basketak mellom de to, der de slår hverandre. Mens dette basketaket foregår beveger de seg litt rundt, til slutt havner de i dagligstua.

– Det kom en panikkbølge over meg. Jeg får et slag i ansiktet og havner i et halvmørkt rom. Vi slår hverandre, det er kaotisk. På et tidspunkt befant jeg meg ved vasken og han slår meg igjen i ansiktet. Jeg mister balansen men støtter meg mot benkeplaten. Der ser jeg en kniv. Jeg løfter den truende mot ham, jeg visste ikke hva annet jeg skulle gjøre.

– Et lte øyeblikk stirret vi bare på hverandre. Jeg vet ikke hvem som startet, men vi begynte å nærme oss hverandre. Jeg vet ikke hva Gert tenkte, men han ville kanskje forsvare seg. Han hadde en kniv i høyre hand.

Mannen sier han har tenk mye på hva det var som skjedde, men at det er vanskelig å forstå.

– Jeg hadde panikk. Men jeg klarte å få tak i kniven hans, og jeg gir ham også et slag. I det øyeblikket han retter seg opp slår han til meg. Det som skjer etterpå er i en slags fantasiverden og jeg føler at jeg på en måte mister bevisstheten. Men jeg stikker ham i ryggen, forklarer han.

Rumeneren forklarer at Olsen, til tross for skadene, holder ham fast og hindrer ham i å gå.

– Jeg hører at kona hans skriker og vi faller, Gert oppå meg. Han holder meg fast. Men jeg får frigjort den ene armen og jeg skader ham på en eller annen måte i ansiktet. Da løsnet han grepet.

– Alt var så kaotisk. Jeg forstår ikke hvordan han kan ha fått over 20 stikk, sier rumeneren.

Mannen sier han fikk sjokk da han hørte at rektoren var død.

– Jeg har aldri drept et lite dyr engang, sier han.

– Ikke nødverge

Aktor Arne Ingvald Dymbe sa i sitt innledningsforedrag at det er ingenting som tyder på at drapet skjedde i nødverge.

Gunhild Lærum.

Mannens forsvarer, Gunhild Lærum, mener han var i en presset og dramatisk situasjon.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Forsvarer Gunhild Lærum mener hennes klient handlet i nødverge og at rumeneren mener at det enten sto mellom hans liv eller den avdødes.

– Det er viktig å forstå opptakten og bakgrunnen til det som skjedde, sa Lærum i retten i dag.

Ideologisk organisasjon

Den Reisende Høgskolen er en dansk ideologisk organisasjon som utdanner medlemmer for å kjempe mot fattigdom i den tredje verden.

Skolen er omstridt og har blant fått kritikk for driften av skolen.

Ankesaken mot den 24 år gamle rumeneren fortsetter i Eidsivating lagmannsrett tirsdag.

Flere saker fra Innlandet