NRK Meny
Normal

– Kriminalitet er et tilbakelagt stadium

Kjell Alrich Schumann forklarte i lagmannsretten i Hamar at han har tatt avstand fra sitt tidligere liv som kriminell og er klar for en ny start utenfor fengselsmurene.

Schumann i Eidsivating lagmannsrett

VIL GÅ VIDERE: – Jeg tar avstand fra mitt tidligere liv og ønsker å reise meg og gå videre med livet på en ny måte, sa Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Jeg beklager veldig sterkt det som skjedde i Stavanger, og jeg tar veldig avstand fra det. Jeg har tenkt mye på det som har skjedd, og det har gått veldig inn på meg, forklarte Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann (48) fra vitneboksen i Eidsivating lagmannsrett tirsdag.

Han ble dømt til 16 års forvaring av Høyesterett for sin deltagelse i Nokas-ranet og for drapet på politibetjent Arne Sigve Klungland.

I september i fjor utløp minstetiden for Schumanns forvaring, og han begjærte seg dermed løslatt. Tingretten innvilget prøveløslatelsen, og begrunnet avgjørelsen med at faren for at han ville begå nye kriminelle handlinger var begrenset.

Påtalemyndigheten anket avgjørelsen, og saken behandles i Eidsivating lagmannsrett denne uken. Der forklarte han at han nå ønsker å leve et lovlydig liv på foreldrenes gård i Åsnes i Hedmark.

– Jeg er klar for å bli løslatt, fastslo Nokas-raneren.

Schumann i Eidsivating lagmannsrett

ANGRENDE SYNDER: – Det var veldig mange som ble berørt av det som skjedde under Nokas-ranet. Det har jeg nå måttet leve med i ti år, forklarte Schumann.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Barn er ikke forenelig med kriminalitet

48-åringen soner i forvaringsanstalten i Trondheim fengsel. Han fikk tvillinger med sin kone, som han var gift med i seks år, mens han har sonet dommen for Nokas-ranet.

I lagmannsretten forklarte han at hans ønske om å opprette kontakt med sine to barn vil holde han fra å begå nye kriminelle handlinger i fremtiden.

– Kontakt med barn samsvarer ikke med å ha et kriminelt liv, forklarte Schumann.

48-åringen har gjennomført seks forsoningssamtaler etterlatte familiemdlemmer av den drepte politibetjenten Klungland. Schumann sier disse samtalene har preget ham.

– Jeg tar avstand fra mitt tidligere liv og ønsker å reise meg og gå på en ny måte. Jeg tror ikke noen kommer til å se meg med et våpen igjen.

Schumann fortalte at han vil bosette seg i en sokkelleilighet på foreldrenes gård i Åsnes Finnskog i Hedmark dersom han ble løslatt. Her har han allerede et tilbud om fast arbeid hos en entreprenør i området.

Har tatt snarveier

Gjennom å komme seg i fast arbeid og ha nær kontakt med familien i Hedmark fortalte Schumann at han er motivert til å finne et alternativ til det kriminelle livet.

Men rådgiver og psykologspesialist ved forvaringsavdelingen i Trondheim fengsel, Svein Øverland, var skeptisk til at arbeid alene vil være nok for at Nokas-raneren ikke vil begå ny kriminalitet i fremtiden.

Øverlier trakk fram at Schumann tidligere har begått flere tilfeller av vinningskriminalitet mens han hadde lovlydig arbeid.

48-åringen forklarte dette med at han tidligere ønsket å ta snarveier etter at han gikk personlig konkurs da han var i 20-årene, men at han nå gleder seg til å komme tilbake i arbeid.

Statsadvokat Tormod Haugnes, Schumann i Eidsivating lagmannsrett

BA OM INFORMASJON OM RANSUTBYTTET: Aktor Tormod Haugnes mener Schumann fremdeles viser at han er en mann som følger kriminelle kodekser.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Fremdeles opphengt i kriminelle kodekser

Aktor Tormod Haugnes stilte Schumann flere spørsmål angående ransutbyttet. 50 millioner kroner er fremdeles på avveie etter Nokas-ranet i 2004.

48-åringen svarer at han ikke vet hva som har skjedd med pengene, og at det ikke forelå noen avtale om hvordan og hvor ransutbyttet skulle fordeles i forkant av ranet.

Haugnes mener Nokas-raneren viser at han er en mann som fremdeles følger den kriminelle kodeksen.

– Når vi i dag spør ham om eventuelle medgjerningsmenn som ikke har blitt tatt og ransutbyttet etter Nokas-ranet er han taus. Det er et dårlig tegn for en som begjærer seg prøveløslatt.

Forberedt på anke til Høyesterett

Aktor sier han allerede nå er forberedt på å anke en eventuell prøveløslatelse av Schumann videre til Høyesterett.

Han sier årsaken er at det er noen problemstillinger i behandlingen av Schumanns begjæring om prøveløslatelse, samt behandlingen av Nokas-dømte Metkel Betew, som han ønsker å få klarhet i.

– Vi må få avklart hvilke krav man setter til gjentagelsesfare når det begjæres prøveløslatelse. Vi må også få avklart hvorvidt man har krav på å bli løslatt når minstetiden er ute, forklarer Haugnes.

Aktor mener ingen har automatisk krav på å bli løslatt på prøve selv om minstetiden er ute.

Schumann sier til NRK.no at han på sin side er veldig spent på hva lagmannsretten vil bestemme seg for.

– Jeg var svært overrasket over avgjørelsen i Sør-Trøndelag tingrett, forklarer Schumann.