– Jeg drakk meg full rett etter ulykken

En polsk vogntogsjåfør kjørte i grøfta etter svært vinglete kjøring gjennom Gudbrandsdalen. Han hevder at han drakk seg full etter villmannskjøringen fordi han var i sjokk.

Den polske sjåføren står tiltalt for promillekjøring og uaktsom kjøring i rettssaken som startet i dag. 11. september var han på vill ferd gjennom Gudbrandsdalen, til stor skrekk for flere medtrafikanter.

En video som ble vist i retten i dag viser at mannen krysser midtlinjen og kantlinjen på høyre side flere ganger i løpet av en treminutters periode. Han innrømmer uaktsom kjøring, men mener han ikke drakk alkohol før en stund etter kjøreturen.

– Drakk etterpå

En motgående bil filmet vogntoget idet det kjørte i grøfta, og videoen viser hvordan ferden endte i grøfta ved en gang- og sykkelveg ved E136 på Lora. Den 59 år gamle sjåføren stakk fra stedet etter utforkjøringa, men ble pågrepet om lag to timer senere.

– Det kom en bobil mot meg, den kjørte over midtrabatten og presset meg mot høyre. Etter at jeg kom tilbake i kjørebanen begynte bilen å vingle og jeg dro mot grøfta på høyre side. Så veltet hele kjøretøyet i grøfta.

Hans Petter Ommedal

Hans Petter Ommedal er aktor i saken.

Foto: Dag Kessel / NRK

Polakken forklarer at han gikk i sjokk etter ulykken og mistet hukommelsen. Han mener at belastningen fra ulykken kan ha ført til at han drakk seg full rett etterpå.

– I den sjokktilstanden jeg var i kan jeg ha åpnet en vodkaflaske etter ulykken og drukket av den. Jeg var ikke klar over at det er ulovlig å drikke alkohol etter ulykker i Norge, forklarte han i dag.

Endret forklaring

Mannen hadde en promille på 1,59 og aktor vil ha en straffeutmåling med fengsel i 75 dager, 10 000 kroner i bot og tap av førerretten i fire år i Norge. Aktor påpekte at påstanden om drikking kom først i dag under retttsaken, og ble ikke hevdet under politiavhørene.

– Tiltales forklaring virker oppkonstruert. Han har endret forklaring underveis og det gir lite troverdighet, sa aktor Hans Petter Ommedal.

Lukasz Niedzielski

Lukasz Niedzielski er forsvarer for den tiltalte polakken.

Foto: Dag Kessel / NRK

Forsvarer Lukasz Niedzielski mener mannen ikke forstod omfanget av tiltalen.

– Han skjønte ikke at det var to tiltaler, og først i dag har han hatt mulighet til å tilstå dette forholdet. Men han har ikke kjørt i beruset tilstand og var ikke klar over en særnorsk regel om ikke å drikke alkohol rett etter ulykker.

Forsvareren mener misforståelser rundt de to tiltalene bør tas hensyn til i straffeutmålingen.