NRK Meny
Normal

– Jeg drakk meg full rett etter ulykken

En polsk vogntogsjåfør kjørte i grøfta etter svært vinglete kjøring gjennom Gudbrandsdalen. Han hevder at han drakk seg full etter villmannskjøringen fordi han var i sjokk.

Den polske sjåføren står tiltalt for promillekjøring og uaktsom kjøring i rettssaken som startet i dag. 11. september var han på vill ferd gjennom Gudbrandsdalen, til stor skrekk for flere medtrafikanter.

En video som ble vist i retten i dag viser at mannen krysser midtlinjen og kantlinjen på høyre side flere ganger i løpet av en treminutters periode. Han innrømmer uaktsom kjøring, men mener han ikke drakk alkohol før en stund etter kjøreturen.

– Drakk etterpå

En motgående bil filmet vogntoget idet det kjørte i grøfta, og videoen viser hvordan ferden endte i grøfta ved en gang- og sykkelveg ved E136 på Lora. Den 59 år gamle sjåføren stakk fra stedet etter utforkjøringa, men ble pågrepet om lag to timer senere.

– Det kom en bobil mot meg, den kjørte over midtrabatten og presset meg mot høyre. Etter at jeg kom tilbake i kjørebanen begynte bilen å vingle og jeg dro mot grøfta på høyre side. Så veltet hele kjøretøyet i grøfta.

Hans Petter Ommedal

Hans Petter Ommedal er aktor i saken.

Foto: Dag Kessel / NRK

Polakken forklarer at han gikk i sjokk etter ulykken og mistet hukommelsen. Han mener at belastningen fra ulykken kan ha ført til at han drakk seg full rett etterpå.

– I den sjokktilstanden jeg var i kan jeg ha åpnet en vodkaflaske etter ulykken og drukket av den. Jeg var ikke klar over at det er ulovlig å drikke alkohol etter ulykker i Norge, forklarte han i dag.

Endret forklaring

Mannen hadde en promille på 1,59 og aktor vil ha en straffeutmåling med fengsel i 75 dager, 10 000 kroner i bot og tap av førerretten i fire år i Norge. Aktor påpekte at påstanden om drikking kom først i dag under retttsaken, og ble ikke hevdet under politiavhørene.

– Tiltales forklaring virker oppkonstruert. Han har endret forklaring underveis og det gir lite troverdighet, sa aktor Hans Petter Ommedal.

Lukasz Niedzielski

Lukasz Niedzielski er forsvarer for den tiltalte polakken.

Foto: Dag Kessel / NRK

Forsvarer Lukasz Niedzielski mener mannen ikke forstod omfanget av tiltalen.

– Han skjønte ikke at det var to tiltaler, og først i dag har han hatt mulighet til å tilstå dette forholdet. Men han har ikke kjørt i beruset tilstand og var ikke klar over en særnorsk regel om ikke å drikke alkohol rett etter ulykker.

Forsvareren mener misforståelser rundt de to tiltalene bør tas hensyn til i straffeutmålingen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Eks-tannlege dømt for overgrep

  En pensjonert tannlege i Gudbrandsdalen er i Lagmannsretten dømt for seksuelle overgrep mot kvinner som var pasient hos ham. Ifølge Dølen er dommen fengsel i ett år og to måneder. Det er fem måneder kortere enn straffen i tingretten i april i år.

 • Sprengningsarbeid i gang på E6

  I går startet Hæhre Entreprenør sprenging på E6 ved Uthuskrysset i Stange. Bilistene må belage seg på at trafikken på E6 blir stanset inntil 20 minutter når det foregår sprengning. Info om når og hvor det sprenges er tilgjengelig på nabovarsling.no.

  Sprengningsarbeider igang på nye E6
  Foto: Nye Veier
 • Største beslag av smuglersprit

  Et vogntog ble søndag stoppet med 2880 liter brennevin på grenseovergangen på Eda. Det tilsvarer 1,2 millioner i unndratte avgifter. Dette er årets største beslag av brennevin, sier kontorsjef Morten Nystuen i Tollvesenet i Kongsvinger til Glåmdalen.