NRK Meny
Normal

– Jeg blir slått, men ikke hardt

Den nå 14-årige gutten som det ble avspilt dommeravhør med i retten i dag, har endret på forklaringen sin fra det første avhøret ble gjort. – Jeg er voksen nå, og skjønner mer, sa gu Den 14-årige gutten det ble avspilt dommeravhør med i retten i dag, har endret på mye av forklaringen sin fra det første avhøret. – Jeg er mer voksen nå, og skjønner mer, sa gutten.

Ida Helene Braastad Balke, Inger Marie Støen, Geir Rune Ekse og Julie Dalsveen

Ida Helene Braastad Balke (til venstre) er bistandsadvokat for seks av de fornærmede barna i saken. Deretter står Inger Marie Støen som er bistandsadvokat for den voksne kvinnen. Deretter skimtes bisitter Geir Rune Ekse og aktor Julie Dalsveen

Foto: Anne Storaunet / NRK

Gutten er sønn av den hovedtiltalte sjubarnsmoren, og det første avhøret med ham ble gjort for to år siden.

I det andre dommeravhøret trakk eller endret han delvis på det som kom fram i det første avhøret. Særlig gjaldt dette beskrivelsen av hvor alvorlig volden skal ha vært.

– Jeg blir slått, men det er ikke hardt. Det er helt normalt. I alle andre familier skjer det også, men det er mer av det i Somalia enn her i Norge, forklarte gutten.

– Ikke vold, men barneoppdragelse

Den 14-årige gutten sa i det første dommeravhøret, som ble gjort for to år siden, at han hadde blitt sparket, slått og slått med ledninger. Enkelte av hendelsene var så alvorlige at han måtte til lege.

I det andre dommeravhøret, som ble spilt av i retten tirsdag, endret han på mye av dette. Han beskrev volden mer som barneoppdragelse, klaps i ryggen, ørefiker og lette slag.

– Jeg gjorde mye tull på den tiden, og jeg hørte ikke alltid på mamma da hun ba meg om noe, forklarte gutten i det andre avhøret.

– Jeg vet litt mere nå, jeg har blitt mer voksen. Derfor ser jeg at jeg løy mye i det første avhøret, sa gutten.

Ni fornærmede barn og én fornærmet voksen

Gutten er én av de ti fornærmede i rettssaken, og både moren og stefaren står tiltalt for alvorlig vold mot barna sine. I tillegg er tre andre voksne med tilknytning til det norsk-somaliske miljøet tiltalt for vold mot barn.

Ni av de fornærmede er barn og ungdommer, mens den tiende er en voksen kvinne på 27 år. Hun er i likhet med 14-åringen datter av den hovedtiltalte sjubarnsmoren.

Ingen av de mindreårige, fornærmede barna skal møte i retten, men den voksne kvinnen vil trolig forklare seg for åpen rett.

Det er satt av tre uker til rettssaken i Gjøvik tingrett.


Retten fikk også se andregangsavhøret av den ene fornærmede gutten, broren til den ni år gamle jenta. Gutten er i dag 14 år, og det første avhøret med ham ble gjort for to år siden. I det andre dommeravhøret trakk eller endret delvis på det som kom fram i det første avhøret. Særlig gjaldt dette beskrivelsen av hvor alvorlig volden skal