Aktors prosedyre i ulverettssaken: – De jaktet ulv, ikke rev

Aktor Tarjei Istad utelukker at det ble jaktet rev i Elverum den 15.februar 2014, og viser til avlyttede telefonsamtaler som massive bevis på at det var ulvejakt.

Prosedyrer ulverettssak

Tarjei Istad i Økokrim holder en historisk prosedyre i dag.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

For første gang kan noen bli dømt for ulovlig fellingsforsøk på ulv i Norge. Fem jegere fra Elverum og en fra Engerdal står tiltalt for forsøk på ulovlig felling av ulv i Elverum i februar 2014. Rettsalen i Sør-Østerdal tingrett er fullsatt når aktor Tarjei Istad holder en historisk prosedyre. En tung del av bevisene er telefonavlytting.

Les: I dag holder han en historisk prosedyre

– Ikke skryt og jug

  • Istad tok først for seg om det var ulvejakt eller revejakt i Elverum den 15. februar 2014

– Retten må ta stilling til om det bare var skryt og juging når det snakkes om ulvejakt i telefonsamtalene. Vi mener det ikke var det, sa Istad, som la fram en rekke eksempler på slike samtaler.

– Det er så omfattende og mange samtaler om ulvejakt, og det kommer ikke fram at det er tull, sa Istad. Avlyttede telefonsamtaler er det viktigste beviset, sa Istad.

Han la også fram GPS-bevis som viste hvor de tiltalte beveget seg i terrenget den aktuelle dagen. Det munnet ut i at en 43-åring skjøt etter tre ulver, mener aktoratet.

– Etter vår mening kan det utelukkes at han skjøt etter rev. Han skjøt etter ulv på 300-400 meters hold, sa Istad.

Les: Tiltalt i ulverettssaken: – Jeg skjøt på rev, ikke ulv

Istad mener det også må veie tungt at to av de tiltalte i de første avhørene tilsto ulvejakt, sjøl om begge nå nekter straffskyld.

Hovedmann

Istad peker ut en 48-åring som hovedmann.

– Han var initiativtaker og planlegger. Han ringte mange og styrte og stelte for å få til denne jakta.Han sto på post og var klar til å skyte om ulven kom, mener Istad.

Han mener også at 43-åringen visste det var ulver han skjøt på . Også her viser han til telefonavlytting, hvor 43-åringen blant annet i en samtale snakker om å ta saken i egne hender når andre er for feige.

- Han siktet til at det har vært jaktet ulv i området i mange år, mener Istad. Det er ventet at Istads prosedyre vil ta hele dagen.