Normal

– Jævlig å være den som ødelegger familien

Etter å ha startet med å selge litt hasj for å finansiere sitt forbruk ble en av de tiltalte viklet inn i en stadig økende narkogjeld. I ren desperasjon for å komme seg ut av en spiral av vold, og trusler om vold mot familien, skal han ha forsøkt å ta sitt eget liv.

Vitneboksen i rettssal 1 Sør-Gudbrandsdal tingrett

BLE ALDRI KVITT NARKOGJELDA: – Jeg ville bare bli ferdig med gjelda mi, men uansett hva du gjør, så blir du ikke ferdig, forklarte den tiltalte 26-åringen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Jannike Kotay er forsvarer i rattsaken mot narkonettverket

MENER 26-ÅRINGEN ER FORNÆRMET I SAKEN: 26-åringens forvarer, Jannike Kotay, mener hennes klient må ansees som både tiltalt og fornærmet i denne saken mot narkonettverket på Lillehammer.

Foto: Monica Rikoll / NRK

I dag fortsatte rettssaken mot de syv personene som er tiltalt for å utgjøre hovedkjernen i narkonettverket på Lillehammer.

Til sammen 100 personer, flesteparten av disse ungdommer mellom 16 og 22 år, har blitt siktet i saken.

En 29 år gammel mann er utpekt som hovedmannen for Lillehammer-miljøet, som har forgreininger til Oslo og utlandet. 29-åringen skal ha styrt nettverket med hard hånd.

Mandag forklarte en av de tiltalte at han og familien skal ha blitt truet på livet på grunn av narkogjeld som den tiltalte hadde dratt på seg. På bakgrunn av truslene betalte tiltaltes far, en tidligere næringslivstopp, om lag 140 000 kroner til den antatte hovedmannen.

I dag forklarte en 26 år gammel mann fra Lillehammer-området seg for retten. Han påstår at også han pådro seg en narkogjeld som bare vokste seg større. 26-åringen fortalte at han til slutt ikke så noen annen utvei enn å ta sitt eget liv.

Avdragene økte og økte

26-åringen er tiltalt for flere grove narkotikaforbrytelser. I retten fortalte han at han kom inn i miljøet i for om lag sju år siden. Han ble kjent med 29-åringen på ulike fester i Lillehammer-området.

Han begynte å selge litt hasj for 29-åringen for å finansiere sitt eget forbruk. Men etter å ha røyket litt for mye av dette selv, ble han til slutt skyldig om lag 20 000 kroner.

– Men han (29-åringen journ.amn) mente jeg var skyldig 50 000 kroner. Da jeg forøkte å protestere, førte det til slutt til en konfrontasjon som endte med at jeg ble banket opp, fortalte 26-åringen fra vitneboksen.

Etterpå ble de to enige om at han skulle hente en kilo hasj i Oslo som han skulle selge unna for å gjøre opp gjelda si på 50 000 kroner. De avtalte at han skulle betale 29-åringen minst 10 000 kroner i uka, ifølge tiltalte.

– Betalingene gikk greit. En uke fikk jeg solgt litt ekstra slik at jeg kunne levere 15 000 kroner i stedet for 10 000 kroner. Men da ble plutselig det nye minstekravet 15 000 også, påstår 26-åringen.

En stund senere klarte han å levere en ukebetaling på 20 000 kroner. Da ble dette beløpet krevd inn som fast minstebeløp, hevdet 26-åringen.

Søsteren og niesen truet med torpedobesøk

Senhøsten 2009 hadde 26-åringen fått solgt unna kiloet med hasj. Men han fikk beskjed om at han likevel var skyldig 50 000 kroner. Da han ikke klarte å betale avdrag på narkogjelda, hevder han at han ble utsatt for grov vold fra den antatte hovedmannen på Lillehammer.

26-åringen forklarte at han begynte å vurdere å ta sitt eget liv. Etter en telefonsamtale med en kamerat ble han rådet til å flykte til Nord-Norge for å slippe unna miljøet på Lillehammer.

– Dette gjorde jeg, og jeg kom etter hvert inn på skole i Nord-Norge og greide å slappe av.

Men etter et par måneder fikk han en telefon fra en av de medtiltalte våren 2010. Han fikk beskjed om at 29-åringen hadde kontaktet en torpedo som skulle «ta» ham eller oppsøke søsteren og hennes datter hvis 26-åringen ikke betalte 20 000 kroner i uka.

For å få tak i pengene bestemte han seg for å rane en dagligvarebutikk på Lillehammer. Dagen etter ranet ble han pågrepet av politiet.

Jo Christian Jordet er aktor og sitter med enorme mengder dokumenter

PRESS FRA OSLO: Aktor Jo Christian Jordet bekrefter at nettverket på Lillehammer har vært under press fra et mer organisert narkomiljø i Oslo.

Foto: Monica Rikoll / NRK

Forsøkte å ta livet sitt på cella

26-åringen ble varetektsfengslet for ranet av dagligvarebutikken. I retten fortalte han at han begynte å bli desperat, fordi han ikke ville klare å betale den gjelda han skyldte. Han bestemte seg dermed for å ta sitt eget liv på cella.

– Det er jævlig å være den som ødelegger familien din med å påføre dem økonomiske problemer og psykisk slit på grunn av den knipa jeg hadde havnet i, forklarte 26-åringen.

Men selvmordsforsøket ble stoppet av fengselsbetjenter.

Etter at han slapp ut fra varetekt ble han oppsøkt av 29-åringen og en person som tilhørte et nettverk i Oslo. De forklarte at gjelda hans nå hadde økt til flere hundre tusen kroner.

De tre ble enige om at 26-åringen skulle betale en fast sum i måneden. Noe han forklarer at han fortsatte med frem til saken ble rullet opp av politiet våren 2014.

– Jeg forsøkte å komme meg ut av det, men når man har narkogjeld så kommer man seg ikke unna. Jeg ville bare bli ferdig med gjelda mi, men uansett hva du gjør, så blir du ikke ferdig, forklarte 26-åringen.

Presset av nettverk i Oslo

Under rettsforhandlingene i går erkjente mannen som er utpekt til å være hovedmannen for nettverket på Lillehammer at han har vært hardhendt i innkrevingen av penger.

Ifølge forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen har 29-åringen sett seg nødt til å ta i bruk harde midler for å sikre at han igjen har fått betalt personer som har stått over 29-åringen i pyramiden.

Presset mot 29-åringen skal ha kommet fra et narkotikamiljø i Oslo. Dette ble bekreftet av aktor, statsadvokat Jo Christian Jorde. Han beskriver dette Oslo-miljøet som mer organisert. Ingen personer fra dette miljøet er foreløpig involvert i rettssaken.

– Jeg skulle gjerne hatt dem her. Ingen av dem er her, men det betyr ikke at de ikke vil sitte her en dag, sa Jo Christian Jorde.