Normal

Feirer i kveld: Return er 30 år

I dag slår Return til med en storslått feiring av en lang karriere. Men rett før gjennombruddet i 1985 var de nær ved å gi opp.

Return vant Ungdommens Radioavis sin musikkkonkurranse i 1985.

VANT: Return vant en NRK-konkurranse i 1985 og det ble startskuddet for en lang karriere.

For 30 år siden vant de fem gutta i Return en musikkonkurranse i Ungdommens Radioavis med låta «Sheila». Dette ble startskuddet for en lang karriere som på fredag markeres med en jubileumskonsert. Men det var en smått desillusjonert gjeng som i 1985 gikk til topps i konkurransen på P2.

– Vi hadde holdt på i flere år og laget rundt 70 låter som ingen ville høre på, men så kom det heldigvis en låt som traff. Så det var litt «take it or leave it» for oss akkurat da, sier bassist Tore Larsen.

– Som å vinne OL-gull

Seieren i konkurransen ble et lite sjokk for fire ydmyke gutter fra flatbygda.

– Vi hadde ikke trodd at vi skulle vinne og syntes alle de andre bandene var fryktelig bra. Vi var jo en gjeng beskjedne gutter fra Stange, så det var en utrolig følelse når vi skjønte vi vant. Det var vel omtrent som å vinne OL-gull, erindrer Knut Erik Østgård, vokalist i Return.

Return feirer 30 år

Originalbesetning i Return skal spille på konserten fredag. Fra venstre Tore Larsen (bass), Knut Erik Østgård (vokal) og Øyvind Håkonsen (trommer).

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Return slo blant annet deLillos i finalen og ble etter hvert et av de mest populære norske bandene på 80-tallet. Med sine markante frisyrer ble de en kjent eksponent for den såkalte «puddelrocken».

Gode minner fra Færøyene

Men det er ikke nødvendigvis opplevelsene fra starten av karrieren som bringer frem de beste minnene.

– Man har jo lett for å huske de siste. Konserten på Sweden Rock Festival i 2012 var stor og det samme var en konsert vi hadde på Færøyene i fjor. Det er mange slike opplevelser som kommer når man begynner å mimre, sier de.

Popgruppen Return

PUDDELROCK: Return fra glansdagene på 80-tallet.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Kveldens jubileumskonsert skjer på torget i Stange, og bandet lover en minneverdig opplevelse med fyrverkeri og gjesteartister.

– Stange musikkorps skal være med på «Change the attitude» og «To the top». Settet vi skal spille er bygget opp som en egen historie og vi har invitert med folk som har hatt betydning for Return opp gjennom karrieren, sier Østgård.

Jubileumskonserten i Stange starter kl. 21 fredag kveld.