NRK Meny
Normal

– Ingen tegnere er trygge

Herbjørn Skogstad har hatt en tegning publisert i satiremagasinet Charlie Hebdo, som ble rammet av attentatet i går. Han sier det er uunngåelig at alle satiriske tegnere blir skremt etter hendelsen.

Avistegneren Herbjørn Skogstad ble skremt, men vil ikke la seg true til taushet etter terroren mot magasinet Charlie Hebdo i går.
Herb har vært avistegner i Oppland arbeiderblad sia 1971, og har også hatt tegning på trykk i det franske satiremagasinet:::

HERB: Herbjørn Skogstad har vært avistegner i Oppland Arbeiderblad siden 1972.

I dag er de fleste av verdens avisforsider preget av gårsdagens grusomme terrorangrep i Paris.

Tolv personer er bekreftet døde etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i går formiddag. Blant de drepte er redaktøren og fire tegnere.

Herbjørn Skogstad har vært avistegner i Oppland Arbeiderblad i mer enn førti år, og har levert mange tegninger til internasjonale byråer. Ved en anledning hadde han også en tegning på trykk nettopp i magasinet Charlie Hebdo. Han har fått kjenne en voldsom reaksjon på kroppen det siste døgnet.

Tegning Herbjørn Skogstad

PÅ TRYKK: I 2002 fikk den anerkjente tegneren Herbjørn Skogstad denne tegningen på trykk i satiremagasinet Charlie Hebdo.

Foto: Faksimile Charlie Hebdo

– Det er jo grusomt. At tegninger skal få slike følger er helt borte i natta, sier Skogstad.

– Klart vi blir påvirket

Han sier at det er uunngåelig at slike rystende hendelser påvirker hans egen og kollegers posisjon som satiriske avistegnere.

– Det er klart vi blir påvirket av det. Og det har vi vært helt siden karikaturstriden i Danmark i 2006. Jeg tror også norske medier har lagt bånd på seg når det gjelder islam. Og det er jo det disse attentatmennene ønsker å oppnå – å skremme den frie pressen til å legge bånd på seg.

– Må kunne tegne om alt

– Er det noen løsning å slutte å vitse om profeten Mohammed?

– Nei. Vi må kunne tegne og fleipe om alt mulig. Vi får mye kjeft når vi tegner om kristendommen også, men vi blir ikke drept for det. Men når det gjelder islam så har de klart å lage et tabu. Jeg vet ikke om noen som faktisk tør å tegne om Muhammed i dag, etter dette.

Tegning av Herbjørn skogstad

NY TEGNING: Herbjørn Skogstad velger å la tegningene tale dagen etter terrorangrepet mot Charlie Hebdo.

Foto: Privat

Han velger å kommentere gårsdagens hendelse i form av nye tegninger.

– I dag har jeg tegnet om attentatet. Vi må prøve å bruke ytringsfriheten der det er mulig. Og jeg håper norske redaktører denne gangen står massivt frem og bruker den ytringsfriheten som er hellig for oss i denne delen av verden.

Det er langt fra Paris til Gjøvik. Men helt trygg kan man likevel ikke være på at slike attentater kan ramme en selv, mener Skogstad.

– Man vet aldri hvor slike attentater kommer. Og det å sitte trygt og tegne i Gjøvik hjelper veldig lite når alt kan publiseres over hele verden med et tastetrykk. Så ingen er trygge.