Hopp til innhold

– Ingen må stenges ute fra Renaelva

– Det er viktig at ingen blir stengt ute fra å bruke Renaelva. Det mener Hedmark Jeger- og Fiskeforening. De mener elvelaget må gå i dialog med kritikerne etter påstand om at den er i ferd med å bli en snobbeelv for eliten.

Knut Arne Gjems
Foto: Frode Meskau / NRK

Vegard Paulsen

Vegard Paulsen mener Renaelva er i ferd med å miste sin folkelighet.

Foto: Anette Strand Sletmoen / NRK

Høye priser på fiskekort, strenge krav til størrelse på fisken og egne soner der det kun er tillatt med fluefiske, er i ferd med å ødelegge folkeligheten til Renaelva, mener Vegard Paulsen som er ivrig fisker og også oppsynsmann i Glomma.

– Jeg synes det har blitt ei snobbeelv. Det er for mange der som driver «catch-and-release», de tar opp fisken, tar bilde av den og slipper den uti igjen. De leker med fisken, sier han.

– Må prate sammen

Hedmark jeger- og fiskerforening mener det viktig at Renaelva er tilgjengelig for alle og at det viktig at elvelaget nå går i dialog med kritikerne.

– Jeg har stor forståelse for at grunneierne og rettighetshavere vil drive en god forvaltning, men samtidig er det viktig at lokalbefolkningen har tilgang til å drive med fiske. Det bør være rom for begge deler, sier Knut Arne Gjems som leder i Hedmark Jeger- og Fiskerforening.

Han mener det bør være gode muligheter til å få til et godt samspill for begge parter hvis de nå setter seg ned sammen og diskuterer hvordan dette kan gjøres. Gjems sier de gjerne blir med på en slik dialog hvis det er ønske om det.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Renaelva, Åmot kommune
Foto: Halvor Mykleby / NRK

Lars B. Johansen, som driver Rena Fiskecamp, mener kritikken fra Vegard Paulsen er helt håpløs og sier han ikke kjenner seg igjen.

– Vi har alle typer fiskere hos oss og jeg klarer ikke så annet en positive virkninger av hvordan Renaelva forvaltes, sier han.

Tidligere kunne man ta så mye fisk man ville, men nå er det kun tillatt å ta opp to villfisk pr. fisker pr. døgn, en ørret og en harr. I tillegg må man nå sette ut igjen fisk som er over 40 centimeter. Tidligere var det kun fisk under 25 centimeter som måtte settes ut.

– Catch and release blir praktisert i de fleste elver i Norge, forskjellen er at vi nå også har et maksmål, og jeg mener det positivt å sette ut den fisken som har overlevd og vist seg å ha de beste genene, sier Johansen.