– Hvor gjør man av spyttet i blåseinstrumentene?

Dette var en av mange ting Knut Nærum ville finne ut om korps. Nå har det blitt et teaterstykke.

Knut Nærum med manus til nytt teaterstykke

SKOLEKORPS: Knut Nærum har skrevet manus og Ida Holten Worsøe og Tom Styve spiller i det nye teaterstykket "Korps", som har urpremiere i Hamar kulturhus 20. oktober.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Det første jeg gjorde var å finne ut hva jeg vet om korps, og det var ikke så mye. Jeg visste antagelig mer om frimurerbevegelsen enn korpsbevegelsen, sier Knut Nærum.

Han har skrevet manus til Teater Innlandets nye storsatsing "Korps", som har urpremiere 20. oktober i Hamar.

Før Knut Nærum gikk i gang med å skrive manus, skrev han ned alt han lurte på om korps og korpsmusikk. Den lista ble lang.

– Er det noen som får lønn for å gjøre dette? Hvor ofte øver man? Øver man hjemme, øver alle hjemme? Øver de hjemme de som spiller trommer? Og hvor gjør man av spyttet i blåseinstrumentene, sier Nærum.

En dæsj kjærlighet

Målet til både Nærum og Teater Innlandet har vært å skildre ett år i et helt vanlig, gjennomsnittlig norsk skolekorps. Men teaterstykket er også en slags kjærlighetshistorie mellom tiendeklassingene Emil og Silje.

– De møtes i korpset, og de blir forelska i hverandre. Men det er ikke så lett, for noen har en kjæreste fra før. Og hva gjør man da? Er det for eksempel en god taktikk å forsøke å gjøre den andre sjalu, sier Knut Nærum.

Måtte lære å spille

Rollene i stykket spilles av Tom Styve og Ida Holten Worsøe. Begge har flere roller, men de er først og fremst korpsmusikerne Emil og Silje. Det første de måtte lære seg var å spille et instrument.

– Det er veldig spennende og helt nytt. Jeg har jo aldri tatt i et musikkinstrument noen gang, sier Tom Styve.

Ida Holten Worsøe synes den utfordringen har vært gøy.

– Jeg ser på det som en bonus, jeg, å få dykke ned i noe helt nytt.

46 skolekorps på scenen

Etter premieren i Hamar skal teaterstykket på turne flere steder i Hedmark og Oppland, samt en forestilling i Sør-Trøndelag. På hvert sted er lokale korps med i forestillinga.

Til sammen 46 ulike skolekorps skal være med å sette farge på forestillingene.

Skuespiller Ida Holten Worsøe tror forestillingen også vil treffe de som ikke liker korpsmusikk.

– Det er noe med måten Knut skriver om disse menneskene på, som vil gå rett hjem hos folk, uansett om de har vært i korps, og om de liker eller ikke liker korps.