NRK Meny
Normal

– Hun var redd hele tiden

– Hun var konstant redd. Hun var som et aspeløv, forteller en Nav-ansatt som hadde kontakt med den avdøde kona til den voldtektstiltalte elverumsingen.

Eidsivating lagmannsrett

Ankesaken mot den voldtektstiltalte elverumsingen fortsetter i Eidsivating lagmannsrett i dag. Flere personer som hadde kontakt med den tiltaltes avdøde kone vitnet i dag.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ankesaken mot elverumsmannen i 30-årene, som er tiltalt for flere voldtekter av fire kvinner, fortsatte i dag i Eidsivating lagmannsrett.

Elverumsingen er tiltalt for å ha dopet ned og voldtatt kvinnene. Flere av voldtektene ble filmet. En av kvinnene er den tiltaltes avdøde kone, som døde av en overdose i januar 2012.

– Følte seg overvåket

I dag var det flere ansatte i Nav som vitnet. De hadde kontakt med avdødes kone, som fikk oppfølging av Nav. De forteller om en kvinne som var mye redd.

– Hun var veldig redd. Hele tiden. Hun var som et aspeløv. Hun følte seg overvåket av samboeren. Da han satt inne måtte hun være tilgjengelig på telefon, og samboeren ville at hun skulle tilbringe helgene hos hans foreldre, fortalte den Nav-ansatte i retten.

Mye av det samme sa to vitner i retten i går:

Ifølge vitnet var det ganger der kvinnen ville forlate samboeren, mens andre ganger ville hun ikke. I en av samtalene sa hun at hun ville bryte med samboeren, og bli rusfri.

– Hun sa hun ville reise, men hun var redd samboeren. Hun innrømmet at han var voldelig, men sa at dette var hennes skyld, sa vitne i retten.

– Rus en del av samboerskapet

Aktor Iris Storås

Aktor Iris Storås.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Aktor Iris Storås spurte vitnet om den tiltaltes kone fortalte hvorfor hun ruset seg.

– Hun sa at dette var en del av deres samboerskap. Det var samboeren som satte dosene, og hun mente at hun måtte bryte med ham for å klare å slutte med narkotika.

Da saken gikk i Sør-Østerdal tingrett ble han dømt til 15 års forvaring for blant annet voldtekt av fire kvinner. Han ble frikjent for voldtekt av en femte kvinne. Både han og aktor anket dommen.

Ifølge tiltalen skal elverumsingen ha dopet ned og voldtatt kvinnene en rekke ganger. En av kvinnene er hans avdøde kone.

Han skal også ha filmet flere av voldtektene. Politiet fant flere hundre seksualiserte filmer hjemme hos mannen, som han sjøl hadde filmet.