NRK Meny
Normal

– Hun er godt rustet

Den fornærmede jenta i Øygard-saken er forberedt på nye angrep på hennes troverdighet når ankesaken starter opp i Eidsivating lagmannsrett i dag.

Anke Øygard

den 17 år gamle fornærmede jenta har forberedt seg godt på angrep mot egen troverdighet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Øygard anke

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK
Rune Øygard

Rune Øygard møter i dag i ankesaken mot ham i Hamar tinghus.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Lagmannsrettens behandling blir like omfattende som i tingretten, medlike mange vitner og enda større medieoppmerksomhet.

Men den 17 år gamle fornærmede jenta har forberedt seg godt.

– Hun er så godt forberedt som hun kan være. Det er klart dette er en sak som er en belastning. Det ville det vært for enhver person, også for en ung jente, men jeg tror hun er godt rustet, sier hennes bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

Når saken starter i dag kan den følges direkte på nrk.no/direkte. Her vil NRK sine reportere rapportere direkte fra det som skjer i rettsalen.

Den fornærmede jenta har blitt 17 år, og siden saken gikk for tingretten har hun forsøkt å leve et normalt tenåringsliv.

Stor medieinteresse

Rune Øygard ble i Sør-Gudbrandsdal tingrett dømt til fire års fengsel for seksuelle overgrep mot ei ung jente. Dommen ble anket, og i lagmannsretten er det satt av like mange rettsdager som i tingretten. Hele 54 vitner er meldt inn.

Også medieinteressen for straffesaken mot den tidligere Vågå-ordføreren er rekordstor. Over 70 journalister skal dekke saken fra rettssalen på Hamar. Bare fra NRK kommer 14.

– Hun har det egentlig ganske greit. Hun går på skole og driver med sine aktiviteter.

Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal

– Viktig sak

Så mange er det behov for, i følge distriktsredaktør i NRK Hedmark og Oppland, Inger Johanne Solli.

– Vi skal dekke saken både for oss i Hedmark og Oppland og nasjonalt. Vi har tre medier, radio, fjernsyn og nett. Det er rett og slett for at vi skal ha nok folk til å levere stoff til alle medier både lokalt og nasjonalt. Det er det som gjør at volumet blir så stort i NRK, sier Solli.

Hun legger til at saken hadde flere prinsipielle sider da den gikk for tingretten fordi Øygard da fortsatt var ordfører og det var et spørsmål om han skulle fortsette som det eller ikke.

– Men fortsatt er det en viktig sak lokalt. Det gjelder en som har vært ordfører, som står i retten tiltalt for overgrep mot ei ung jente, sier Solli.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Ute av dimensjoner

Geir Røed

Eidsivating lagmannsrett er klar for dagens rettsak mot Rune Øygard.

Foto: Geir Røed / NRK

Rettssaken har blitt for stor, mener bistandsadvokaten.

– Den er ute av dimensjoner. Det trekkes inn ganske mange mennesker her som jeg ikke forstår at kan ha noe relevant å uttale seg om. Samtidig er det ikke min oppgave å styre hva som er relevant og ikke i rettssalen og min klient er ikke spesielt redd for noen av disse vitnene, understreker Braathen Hjortdal.

Øygards forsvarer tar selvkritikk for at både hun og aktor gjorde Øygardsaken så omfattende i tingretten.

– Når jeg fikk påtalemyndighetens bevisoppgave og så at de skulle føre over 30 vitner så tenkte jeg at her er det voldsomt i forhold til hva jeg før har opplevd selv som forsvarer. Og jeg har jo også lagt opp til veldig mye bevisførsel, sier Mette Yvonne Larsen.

– Men jeg tror nok både påtalemyndigheten og vi kunne vært enda mer kritisk. Jeg ser det, fortsetter hun.

Forventer nye bevis

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, fortalte forrige uke at det ikke vil bli lagt frem nye bildebevis. Aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter vil ikke kommentere bevisførselen, men bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal har forventninger til at påtalemyndigheten kommer med nye bevis.

Også denne gang vil troverdigheten til Øygard og jenta være avgjørende. Det er bistandsadvokaten enig i.

– Det legges opp til at det er det. Jeg har hevdet hele tiden og hevder fremdeles at ja det er troverdighet, men det er også en del bevis som støtter opp om de enkelte parters troverdighet, sier hun.

Retten settes i den første dagen av ankesaken motRune Øygard

Ankesaken mot Øygard starter

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ber bilister være tålmodige

    Skal du kjøre på E6 på strekningen Kolomoen i Stange til Rudshøgda i Ringsaker i dag bør du beregne god tid. Statens vegvesen regner med stor påskeutfart både i dag og i morgen, og på akkurat den strekningen er det nå anleggsvirksomhet som vil føre til at det går saktere enn vanlig.

  • Pilot hoppet ut i for lav høyde

    Den polske seilflypiloten som døde da seilflyet hans styrtet i Lesjafjellet i 2015 hoppet ut i fallskjerm i for lav høyde. Det er konklusjonen i Statens havarikommisjon sin rapport som kom i dag. Det tok fire dager fra ulykka skjedde til piloten ble funnet.

  • Valdresflya åpen

    Valdresflya ble åpnet klokka åtte i dag. Den vil være nattestengt mellom 20.00 og 08.00.