Mistet venner i dødsulykke: – Vi er ikke like tunge på gassen

– Vi kjører mer forsiktig etter trafikkulykka i Hernes, sier rånemiljøet i Elverum. Ulykka der tre ungdommer omkom, har satt sitt preg på venneflokken.

Odd Helge Olsen, Marita Østhagen, Espen Stenseth

RÅNEMILJØET: Ulykka har ført til at vi i rånemiljøet er mer opptatt av trafikksikkerhet, sier Odd Helge Olsen (t.v.), Marita Østhagen og Espen Stenseth. De to jentene som omkom var en del av rånemiljøet.

Foto: Linda Vespestad / NRK

I dag starter rettssaken mot 19-åringen som overlevde ulykka i Hernes i Elverum, der to jenter og en gutt omkom. Ifølge tiltalen skal sjåføren ha kjørt langt over fartsgrensa.

Ulykka har ført til at ungdommene er mer opptatt av trafikksikkerhet.

– Folk kjører mer forsiktige nå, sier Odd Helge Olsen, som er en del av rånemiljøet i Elverum.

Familie

Eksosrøyken ligger tykk på en parkeringsplass i sentrum av Elverum. 15 biler står tett i tett med sidevinduene oppe slik at man kan snakke med sidemannen. Her møtes rånerne ofte på kveldene.

Rånemiljø, Elverum

PARKERT: Rånerne i Elverum møtes ofte på parkeringsplassen på Folkvang i sentrum.

Foto: Linda Vespestad / NRK

– Vi er en sammensveisa gjeng, nesten som en familie, og vi holder sammen hvis det skjer noe, sier Olsen.

De fleste kjente de involverte i trafikkulykka i Hernes i fjor sommer. Sjåføren overlevde og møter i dag i Sør-Østerdal tingrett tiltalt for uaktsomt bildrap. Jentene som omkom var en del av rånemiljøet.

– Tida etter ulykka har vært veldig vanskelig. Det er ikke lett å innse hva som har skjedd, sier Marita Østhagen, som var nabo til ei av jentene og hadde felles bestevenninne med den andre jenta.

Nervøs i bil

Hun sier at ulykka har ført til at hun er mer redd for å kjøre bil.

– Jeg blir veldig nervøs når jeg kjører bil og hvis folk kjører fort. Når jeg kjører på veier der det er mye skog og veldig mørkt får jeg angst og blir redd, sier Østhagen.

Ifølge tiltalen kjørte bilen i minst 144 km/t. Tre rapporter konkluderer svært ulikt da det gjelder hastighet, og spriker fra 110 km/t til 160 km/t. Fartsgrensen er 80 km/t.

– Før ulykka var det mange som kjørte som noen idioter, rett og slett, sier Espen Stenseth og får støtte av Østhagen.

– Folk var mer uforsiktige, kjørte fortere, skulle tøffe seg litt mer.

Mer forsiktig

Etter dødsulykka har dette endret seg, ifølge Stenseth, Østhagen og Olsen.

– Nå er vel alle sammen mer obs på det med fart og hvor fort ting kan skje. Høyrebeinet er ikke like tung på gassen lenger. Det er klart at noen leker seg fortsatt, men de er flinke til å finne store tomme åpne plasser.