Hopp til innhold

– Hotellstreiken rammer småbedriftene

KVAM (NRK): Ei veikro i Gudbrandsdalen frykter de må stenge dørene for godt om hotell- og restaurantstreiken varer stort lenger.

Sinclair eksteriørt og interiørt. Streikevakter ved inngangen. Selfors på kjøkkenet.

Ingvild Selfors ved Vertshuset Sinclair på Kvam må ta kjøkkentjenesten selv mens de ansatte er tatt ut i streik.

Streiken i hotell- og restaurantnæringa har pågått i tre uker og ble trappet ytterligere opp på 17. mai. Konflikten er fastlåst og partene fører ikke lenger samtaler.

På Vertshuset Sinclair på Kvam i Gudbrandsdalen er det store flertallet av de ansatte er i streik. Streiken får tydelige konsekvenser i det som vanligvis er en innbringende periode av året.

– Vi klarer ikke å ha normal åpningstid og har veldig redusert bemanning. Vi mister mange høytidsdager i mai, så omsetningen blir ikke i nærheten av et normalt år, sier daglig leder Ingvild Selfors.

Streik og flytting av E6

Vertshuset som åpnet i 1972 er bygdas største arbeidsplass. Om sommeren har de 30 personer på lønningslista.

Hver eneste dag med streik betyr tap for familiebedriften. Det er små marginene i bransjen og i tillegg kom streiken på et svært ugunstig tidspunkt: I desember åpner nye E6 forbi Kvam, og trafikken forbi vertshuset blir betydelig mindre. Nå frykter Selfors for fremtiden til veikroa.

Svein Grandalen i Fellesforbundet

Svein Grandalen i Fellesforbundet mener NHO sitter med nøkkelen til løsning.

Foto: Kristina Skamsar / NRK

– Vi trenger hver eneste krone for å klare oss. Mindre bedrifter i distriktene er de store taperne ved denne streiken og det er her konsekvensene er virkelig store. Det er frustrerende, sier hun.

Selfors synes det er håpløst at partene ikke lenger snakker sammen og er skuffet over begge parter i en konflikt hun mener rammer skjevt.

– NHO har ikke tatt nok hensyn til de små arbeidsgiverne og Fellesforbundet har tatt ut for mange i streik på mindre steder som dette. Det virker som de ikke har tenkt godt nok gjennom konsekvensene.

– Tar ut alle

Fellesforbundet ser problemet med at streiken først og fremst rammer de små. Men mener det er en av konsekvensene i en streik.

Kristin Krohn Devold, NHO reiseliv

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv forstår frustrasjonen som brer seg.

Foto: Tom Arne Søyland / NRK

– Vi har tradisjon for å ta ut alle organiserte i distriktet. Da skiller vi ikke på størrelse og økonomi i bedriftene. De som har dårligst forutsetninger for drift under slike forhold vil også merke problemene først, sier Svein Grandalen, som representerer Fellesforbundet i regionen.

Leder i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, er ikke enig i at det er de minste i distriktene som får svi for konflikten.

– Taperne fordeler seg over hele landet og det er ikke slik at det er distriktene som har det verst. De med høyest fagforeningsgrad merker det i størst grad. I dette tilfellet er det en liten distriktsbedrift, mens i andre tilfeller råker streiken et stort byhotell.

Forstår frustrasjonen

Begge parter sier til NRK at de er innstilte på en rask løsning, men mener utspillet ligger hos motparten. Devold forstår den økende frustrasjonen hos sine medlemmer.

– Jeg forstår godt at våre medlemmer er skuffet over at det ikke er kommet til enighet. Men vi må få til en avtale som gir lønnsomhet de neste ti årene og det jobber vi beinhardt med å få til.

Flere saker fra Innlandet