NRK Meny
Normal

– Helt uakseptabel oppførsel

Selv om Den Norske Turistforening ikke ønsker fornøyelseskjøring med snøskuter i naturen, mener de at det er helt uakseptabelt å hindre Røde Kors-mannskaper å gjøre jobben sin.

Snøskuter
Foto: Kristina Skamsar / NRK

Den siste tiden har det blitt et problem at Røde Kors-mannskap på snøskuter angripes av sinte skiløpere som vil ha naturen fri for skutere.

Det synes ikke Turistforeningen noe om.

– Det er veldig trist, og det er helt uakseptabel oppførsel. Vi er helt avhengig av den jobben Røde Kors og de øvrige redningsmannskapene gjør; de er med å skape en tryggere fjellheim for oss alle. Vi tenker at dette kan vi ikke akseptere, sier kommunikasjonssjef i DNT, Mette Øinæs Habberstad.

– Må ha to tanker i hodet samtidig

Turistforeningen har tidligere uttalt at de er kritiske til den nye forsøksordningen, der flere kommuner får anledning til å bruke snøskuter i naturen.

– Det vi har vært kritiske til er at det skal åpnes for mer fornøyelseskjøring, fordi 75 prosent av den norske befolkningen ikke ønsker mer motorstøy i naturen. Det er til glede for få, og til skade for mange, sier hun.

Hun mener likevel at man må greie å ha to tanker i hodet samtidig.

– Det at vi ikke ønsker mer fornøyelseskjøring, er jo langt unna å forby all skuterkjøring, for det er vi avhengig av. Vi har også anlegg langt inni fjellet, som trenger proviantering, og da er man nødt til å bruke skuter for å komme fram. Og vi ser jo selvfølgelig at redningsmannskapene er avhengig av skuter for utføre den viktige jobben de gjør, sier Habberstad.

Se innslaget fra onsdagens Østnytt her:

Created by InfoDispatcher

Folk vet ikke hvem som kommer

Også tidligere år har Røde Kors opplevd å bli slått etter med skistaver. Habberstad sier at det virker som om noen ikke klarer å skille disse mellom fornøyelseskjøring og oppdragsskjøring.

– Det virker som om folk kanskje ikke alltid får med seg hvem det er som kommer, og hvilket oppdrag disse har. Hadde de vært klar over det ville de neppe hisset seg opp, tror Habberstad

Og hun har en helt klar oppfordring til de som ferdes i fjellet:

– At tydelig merket personell på oppdrag kjører forbi, det må man bare akseptere. De må man på ingen måte prøve å hindre; de må man heller heie fram!