NRK Meny
Normal

– Jeg har fått bekreftet mye av det jeg trodde

Bjørn Inge Dalby fra Ottestad er glad for at rapporten fra 22. juli-kommisjonen bekrefter mye av det han trodde skjedde etter terrorangrepet. Men Dalby er overrasket over at kritikken er så krass.

Bjørn Inge Dalby

Bjørn Inge Dalby fulgte deler av rettssaken mot Anders Behring Breivik fra tingretten i Hamar.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Bjørn Inge Dalby fra Ottestad mistet sønnen Andreas på Utøya 22. juli i fjor. Han var veldig spent på om 22. juli-kommisjonens rapport ville gi noen svar . Det har den gjort, synes han.

Denne rapporten gir meg en bekreftelse på at det var mye som gikk galt. Det er noe jeg har hatt mistanke om lenge. Politiet mener sjøl at det ikke har blitt begått så mange feil. Men vi ser nå at det ikke stemmer med virkeligheten.

Bjørn Inge Dalby

Dalby er ikke overrasket over konklusjonen i rapporten, men han er overrasket over at kritikken i rapporten er så krass.

– Det er kjempebra at de sier ting rett fram. Det er så mye som ikke har kommet fram, vi pårørende har hørt så mange historier. Nå er mye av dette framme i lyset, sier Dalby.

– Har ligget og ulmet

Dalby mener det er nødvendig at sannheten kommer fram.

– Mye av dette har ligget og ulmet. Mange har dekket hverandre, og ting har blitt dysset ned. Det er ikke bra, sier Dalby.

  • Les hele rapporten her .

– Tungt å tenke på

Men sjøl om Dalby er lettet over at han har fått noen svar, så er dette også vanskelig.

– Det er veldig tungt å tenke på hvor lite som kunne vært gjort for å redde mange. Ved for eksempel å stenge Grubbegata og ved å slå riksalarm. Man burde ha trykket på den «store røde knappen». Da hadde mange liv vært spart, sier Dalby.

– Må få konsekvenser for noen

22. juli-kommisjonens rapport om terrorangrepet i fjor inneholder flengende kritikk av politiet. Nå håper Dalby at dette får konsekvenser for noen.

– Mange har tatt feil valg. Og de bør tenke over om de er kompetente til å ha jobben sin. Er svaret nei så bør de være voksne nok til å finne seg noe annet å gjøre. mener han.