NRK Meny
Normal

– Han vet nok ikke at han er en and

Gro Vangli adopterte en andunge etter at mora ble tatt av rev i vinter. Nå har krabaten nådd tenårene og han bærer preg av å ha hatt en litt spesiell oppvekst.

Anda har blitt oppdratt av mennesker og høns og viser en litt spesiell adferd.

STILLER STORE KRAV: Anda er en aktiv del av alt som skjer på gården, og han stiller store krav til omgivelsene. Men han liker seg aller best blant sine gode venner i hønseflokken.

Etter at reven hadde sneket seg inn på tunet til Gro Vangli på Rena, endte to av endene som revemat. Tilbake lå noen egg, og disse bestemte Vangli seg for å prøve å klekke selv.

Andungen kom til verden på badegulvet i januar, og prestegården i Rena fikk med det et nytt og aktivt innslag.

Går i hælene

Andungen har lagt beslag på mye av matmorens tid dette året. Nå har den åtte måneder gamle krabaten nådd tenårene, og han er en aktiv del av alt som skjer på gården.

– Han går etter meg hele tida og er veldig nysgjerrig. Men han er jo en ungdom så han er ikke like kosete og snill som før, forklarer Gro Vangli.

Arbeidsforman(d)n

Andungen var lenge uten et navn, men i sommer skulle det utføres et gravearbeid på gården. Etter å ha vist stort engasjement i arbeidet, kom navnevalget av seg selv.

– Gravemaskinføreren kom med forslaget, så nå heter han bare Arbeidsforman(d)n. Det er et passende navn, ler Vangli.

Formann-anda vokste opp sammen med tre kyllinger og disse er fortsatt bestevennene. Selv om han iblant tar seg et bad med de andre endene er det høns og mennesker som står nærmest.

– Han vet nok ikke at han er en and og er mer interessert i de han kjenner fra før enn artsfrendene, mener Vangli.

Andungen følger etter "mora" over alt.

SLITSOMT: Det var slitsomt å ha ansvaret for andungen den første tida. Han satte store krav til oppfølging og stell i starten.