NRK Meny
Normal

Tidligere samboer: – Han var kontrollerende

– Jeg følte at det var mye fint i forholdet vårt, men han var kontrollerende, forklarte en tidligere samboer til den voldtektstiltalte elverumsingen i Eidsivating Lagmannsrett.

Eidsivating lagmannsrett

En tidligere samboer og en tidligere kjæreste til den tiltalte elverumsingen forklarte seg i dag.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Ankesaken mot den voldtektstiltalte elverumsingen er i sin tredje uke i lagmannsretten. Mannen i slutten av 30-årene er tiltalt for flere voldtekter av fire kvinner.

Ifølge tiltalen ble kvinnene dopet ned, voldtatt og noen ganger filmet. Dette skjedde over en lengre periode. I tingretten ble han dømt til 15 års forvaring. Han har hele tiden nektet straffskyld, og mener alt foregikk frivillig.

Sammen i flere år

I retten tirsdag forklarte en tidligere samboer seg. Hun var sammen med den tiltalte i flere år.

Ifølge den tiltaltes familie, som forklarte seg i forrige uke, hadde de et godt forhold, og de forklarte at den tidligere samboeren bare har snakket positivt om tiltalte.

På spørsmål fra aktor i dag om hvordan deres forhold var, hadde den tidligere samboeren vanskelig for å svare. Hun nølte og ga uttrykk for at det var vanskelig å snakke om.

– Jeg vet ikke. Det er vanskelig å forklare. Det er lenge siden, sa kvinnen i retten.

I avhør tidligere har hun forklart at den tiltalte hadde taket på henne, men i retten har hun vanskelig med å forklare hva hun mente med dette.

– Hadde mye fint sammen

Hun fortalte videre at begge brukte rusmidler i forholdet, og hun husker lite fra den tiden.

– Hvordan følte du at han var mot deg, spurte den tiltaltes forsvarer Steinar Thomassen?

– Jeg følte at det var mye fint. Han var nok litt mye kontrollerende, sa kvinnen i retten.

Prøvde å få datteren ut av forholdet

Også hennes mor forklarte seg i retten tirsdag. Hun var ganske klar på at forholdet mellom hennes datter og den tiltalte var vanskelig.

– Jeg skjønte fort at han drev med ting som ikke var bra for henne. Jeg oppfattet det som hun var hjernevasket, fordi hun skiftet personlighet totalt. Hun gikk ikke ut, ble innesluttet, stille, forklarte kvinnen i retten.

Hun fortalte også at da den tiltalte sonet en dom i fengsel satt datteren inne på rommet store deler av tiden i frykt for å gå glipp av telefonsamtaler fra den tiltalte.

– Vi prøvde å få henne ut av forholdet hele tiden. Det var vanskelig fordi hun oppfattet ham som snill mot henne og andre, men vi klarte å få henne ut av forholdet til slutt, men det tok mange år.

Forsvarer Thomassen spør hvordan den tiltalte var?

– Det er vanskelig å svare på. Men jeg så aldri at han var slem mot henne, men han hadde et psykisk tak på henne. Han var alltid høflig når han var på besøk hos oss, svarte kvinnen.

– Følte seg overvåket

Også en tidligere kjæreste av den tiltalte forklarte seg i retten. Hun forklarte at hun på en måte følte seg overvåket, og at han skal ha sagt at han visste hvor hun var når de ikke var sammen.

I avhør forklarte hun at da hun forsøkte å trekke seg ut av forholdet, skal han ha blitt mer intens og kontrollerende, men i retten i dag sa hun at hun ikke husker dette.

Hun forklarte også at det ble brukt rusmidler, og at det ble brukt film, samt at hun måtte se filmer av andre jenter. Også den tidligere samboeren forklarte i retten i dag at det de filmet seksuell aktivitet.