NRK Meny
Normal

– Hamar får Norges beste øvingslokaler

Hamar åpner snart sitt nye kulturhus. Da kan sang og musikklivet trolig øve i lokaler av ypperste klasse. Seniorakustiker Kristian E. Meisingset tror nemlig dette blir de beste øvingslokalene i Norge.

Kristian E Meisingset

Seniorakustiker i selskapet Reinertsen, Kristian E Meisingset, følger nøye med på omvisningen i det nye Kulturhuset. Han er full av lovord over det nye huset.

Foto: Torunn Myhre / NRK

I årevis har Hamar ventet på et nytt kulturhus og snart står det nye kulturhuset ferdig. Dette vil gi byens amatører innen sang og musikk noe helt unikt, skal vi tro seniorakustiker Kristian E. Meisingset.

– Jeg tror absolutt dette kan bli det beste i Norge.

Musikklivet gleder seg

Dette gleder kulturlivet i Hamar. Et av korene som ser fram til å komme i nye øvingslokaler er Damenes Aften. De øver, som så mange andre her i landet, i et klasserom som ikke er helt tilpasset sang og musikk.

Damenes Aften

Mens Damenes Aften venter på at kulturhuset skal åpne må de øve i et klasserom.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Men på nyåret skal de inn i kor-rommet i det nye kulturhuset.

– Vi gleder oss veldig til det. Det blir godt å få litt klang så vi kan hente inn andre stemmer fra rommet. Det er jo det god akustikk gjør. Vi er veldig spente på hvordan det vil bli der, sier kormedlem i Damenes Aften, Tittin Wold.

Hun har fått en omvisning i det nye kulturhuset og er full av lovord.

– Det at de faktisk bygger et så fantastisk bygg rettet mot oss vanlige brukere. Det er jeg evig takknemlig for. Det føles som en rikdom for menigmann.

SE VIDEO: BLI MED MOCCI RYEN INN I DET NYE KULTURHUSET:

Ta en titt på hvordan det nye kulturhuset i Hamar blir. Her får du en omvisning med Mocci Ryen som er programansvarlig det nye kulturhuset.

Fotograf/reporter Knut Røsrud.

Helt i front

Korsalen i Hamar kulturhus

Den nye korsalen i Hamar kulturhus.

Foto: Torunn Myhre / NRK
Korpssalen i Hamar kulturhus

I korpssalen er det mye luft mellom vinduene noe som gir god demping av lyd fra trafikken.

Foto: Torunn Myhre / NRK

Hamar er i forkant av en norsk standard for akustikk i øvingslokaler. Standarden er utarbeidet, men er ute på høring. Den skal på sikt sikre alle som spiller, synger, danser eller driver med teater lokaler med tilrettelagt akustikk.

– Det er ikke vanlig i det hele tatt i Norge at vi har det. I Oslo og Akershus er det kun mellom 10–15 prosent av musikklokalene som fungere som de skal, sier seniorakustiker Kristian E. Meisingset.

Det er sang og musikklivet i byen som har kjempet for fram god øvingsplass i kulturhuset med en prislapp på 700 millioner kroner.

– Det hadde jo vært trist å åpne et hus som ikke hadde holdt standarden, sier daglig leder i Hedmark og Oppland Musikkråd, Trond Eklung Johansen.

Musikkrådene har vært med hele veien for å hjelpe til slik at akustikken skulle bli best mulig.

– Vi har levert romprogrampremisser og på den måten har vi kunne definere hva slags type akustikk det skulle være i de forskjellige rommene, sier Eklung Johansen.

– Blir nesten religiøs

Ukentlig vil det 2000 personer i alle aldre øve i huset. Allerede er korpsrommet fullbooket, og amatørene får leie rom for 50 kroner timen.

Seniorakustiker Meisingset som har vært med å utarbeide de nye standardene liker det han ser på omvisningen.

– Hvis du ikke er religiøs fra før så blir du det når du kommer hit. Jeg tror til og med de minste vil merke forskjell når de kommer hit for å øve. De vil bli overrasket fordi de vil oppleve instrumentet på en helt ny måte, rett og slett.

SE VIDEO: HÅVARD GIMSE VELGER FLYGEL TIL KULTURHUSET:

Håvard Gimse har bestemt seg for hvilket flygel som skal til Hamar kulturhus.

Fotograf/reporter Knut Røsrud.