– Hackerangrep er en del av hverdagen

Sikkerhetseksperter er ikke overrasket over hackerangrepet mot Norge. – Det er en del av det nye digitale trusselbildet, sier direktøren i Norsk senter for informasjonssikring.

Illustrasjonsfoto av hacking.

DATAKRIMINALITET: Både private og offentlige instanser blir utsatt for angrep. (Illustasjonsbilde).

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Hackerangrepene mot PST, UD, Ap og flere andre statlige aktører overrasker ikke sikkerhetseksperter. Instituttleder ved fakultetet for informasjonsteknologi og elektronikk ved NTNU Gjøvik, Nils Kalstad Svendsen, sier myndighetene har vært forberedt på ondsinnede angrep.

NTNU

FØLG MED: Nils Kalstad Svendsen ved NTNU Gjøvik råder privatpersoner til å oppdatere programvaren på sine datamaskiner.

Foto: NTNU

– Ut ifra at det hele tiden skjer angrep mot myndighetene er det ikke overraskende, gitt alle trusselvurderingene som har pekt i den retningen de siste årene, sier han.

Svendsen mener det er vanskelig å si om angrepet er knyttet til endringer i aktualitetsbildet eller om det er en del av det som er vanlig aktivitet.

– Det er til enhver tid høy aktivitet mot norske virksomheter, både offentlige og private. Det er vanskelig å vurdere om disse angrepene er mer alvorlig enn det som er normalt trusselnivå, sier han.

Angrep en del av hverdagen

Direktør i Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS), Peggy Heie, forteller om stadig flere henvendelser fra norske bedrifter som forteller om daglige forsøk på angrep.

Peggy Sandbekken Heie

PASSER PÅ: Direktør i NORSIS, Peggy Heie, mener alle nå bør være ekstra på vakt mot datakriminalitet

Foto: Norsis

– Det øker med dataangrep på både offentlige og private instanser. Dette er en del av det nye digitale trusselbildet som alle i dag må forholde seg til. Det en del av hverdagen, sier Heie.

Ifølge Heie er det viktig at myndighetene er åpne om hva som skjer slik at befolkningen kan beskytte seg mot datakriminalitet.

– Det forebyggende arbeidet er viktig. Det er sentralt at alle bidrar med å beskytte seg mot datakriminalitet. Det vi enkeltpersoner kan gjøre er å sørge for å ha oppdatert programvare, sier Heie.

Oppdater programvaren

Nils Karlstad Svendsen mener norske myndigheter er godt forberedt på ondsinnede angrep, men sier det likevel er vanskelig å unngå.

– Både PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet har over lang tid hatt fokus på denne utfordringen, sier han.

Han har følgende råd til privatpersoner.

– NORSIS jobber systematisk når det gjelder informasjonsarbeid. Vi bør alle ta våre forholdsregler og følge rådet om å stoppe opp og tenke før man klikker slik at man beskytter seg så godt man kan.