NRK Meny
Normal

– Grunnleggende feil måte å styre landet på

Trygve Slagsvold Vedum mener sammenslåing av kommuner er feil og kaller regjeringspartienes vurdering lureri. Riktig avgjørelse, sier stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth (V).

Trygve Slagsvold Vedum og Kjetil Kjenseth

UENIGE: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Kjetil Kjenseth (V) har svært forskjellig oppfatning av hva som er best for Hedmark og Oppland.

Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix

Dagens 19 fylker blir trolig til ti eller elleve nye regioner. Hedmark og Oppland slås sammen til ett stort fylke. Det provoserer Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Vi er imot tvang i alle livets faser enten det kan være mellom folk i tvangsekteskap eller mellom fylker.

Vedum mener det er feil at vurderingene om sammenslåing ikke har blitt gjort i distriktene.

– Det er helt grunnleggende feil at fire-fem stykker har sittet å diskutert i Oslo hvordan man skal organisere Norge. Så finner man plutselig på at man skal tvangssammenslå uten at det er lokalt ønske for det. Vi synes det er en grunnleggende feil måte å styre et land på.

Mener avgjørelsen er riktig

Regionreformen som Venstre foreslo i fjor, kan bli en realitet. Det gleder Oppland Venstres stortingsrepresentant Kjetil Kjenseth.

– Stortinget bruker sin styringsrett til å etablere strukturer for mellomnivået. Det er på tide.

– Alternativet vi stod i, var å avvikle fylkeskommunene helt. For Venstre sin del mener vi det er viktig å holde seg på et mellomnivå for å ha et nivå å desentralisere og fordele makt og oppgaver til slik at vi kan strukturere landet hensiktsmessig, sier Kjenseth.

Innlandet

TROLIG SAMMENSLÅTT: Hedmark og Oppland blir trolig slått sammen til ett stort fylke.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Hedmark og Oppland vil ikke slås sammen

Like før jul i fjor stemte både fylkestinget i Hedmark og Oppland «nei» til å slå seg sammen til ett fylke. Vedum stiller spørsmål ved om organiseringen av fylkets oppgaver blir mer effektivt.

– Jeg tror det bare blir større avstander, mer byråkratisk og mer tunggrodd. Det er ofte det man erfarer når man lager større systemer, sier Vedum.

Kjenseth er ikke enig i at sammenslåing vil føre til et mer tungvint system.

– Sammenslåing innebærer at oppgavene som de to fylkene driver, i hovedsak å drive videregående skoler og to busselskaper, samt en god del innenfor kultur får en felles eier. Det er aktuelt å overføre en del andre oppgaver etter hvert.

Vedtak kommer trolig ved påsketider

Regjeringspartiene skal nå legge frem forslaget for Stortinget. Et vedtak kommer trolig ved påsketider.

– Vi får se om andre partier velger å støtte en sånn inndeling, sier Kjenseth.

Vedum håper sammenslåingen stoppes i Stortinget.

– Jeg er bare så grunnleggende imot tvangssammenslåing av Oppland og Hedmark. Hvis vi skal gjøre så store endringer burde folket kunne ta stilling til det ved et valg. Nå prøver man å lure det inn bakveien og da tror jeg ganske mange blir sinte og irriterte. Så vi håper det kan stoppes, sier Vedum.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ministeren legger ikke føringer

  Kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker ikke å legge føringer for hvordan arbeidsplasser og funksjoner fordeles i Hedmark og Oppland når de to fylkene slås sammen. Forhandlingsutvalgene var i dag i møte med ministeren. – Ingen tvil om at vi har mange vanskelige oppgaver foran oss. Det vanskeligste er å fordele arbeidsplasser, sier fylkesråd i Hedmark, Aasa Gjestvang.

  En delegasjon fra Hedmark og Oppland på besøk hos kommunalminister Jan Tore Sanne
  Foto: Stein S. Schinstad / NRK
 • Palestinere mot Trump i Gjøvik

  Omlag 50 personer deltok i en markering i Gjøvik torsdag kveld mot Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinakomiteen i Oppland sto bak demonstrasjonen. De mener den norske regjeringa må gripe inn i fredsprosessen i området.

  Palestinademonstrasjon Gjøvik
  Foto: Mohammad Alkordi
 • Tre til sjekk etter trafikkulykke

  Tre personer er sendt til legevakt for en sjekk etter et trafikkuhell Moelv sentrum i ettermiddag. To biler var involvert i uhellet og trafikken dirigeres forbi stedet.