NRK Meny
Normal

– Gruer seg til rettssaken

I dag starter rettssaken mot mannen i slutten av 20-årene, som angrep to barnevernansatte på Otta i Nord-Gudbrandsdalen i fjor. Bistandsadvokaten til de to fornærmede sier de gruer seg til rettssaken.

Rettssal Gjøvik tingrett

I dag starter rettssaken mot mannen i slutten av 20-årene, som angrep to barnevernansatte på Otta fjor. Ifølge hans forsvarer angrer han på angrepene.

Foto: Monica Rikoll / NRK

I oktober i fjor fikk mannen, som er kongolesisk statsborger, beskjed om at barnet hans skulle omplasseres. Han reagerte med å angripe to barnevernsansatte på Otta. De to fornærmede er fortsatt preget av hendelsen.

Mette Yvonne Larsen

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier de to fornærmede gruer seg til rettsaken.

Foto: Stig Carlo Helstrøm / NRK

– De gruer seg til rettsaken og de har hatt det vanskelig siden angrepene skjedde, sier bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen.

Den ene av kvinnene fikk brudd på hodeskallen, hjernerystelse, blødninger og fikk også slått av deler av en tann.

Ifølge Larsen skal den ene av de ha fått en mer omfattende skade enn det som tidligere var antydet.

Erstatning

Den tiltalte har tilstått hendelsene han er tiltalt for, men det blir også fremmet et krav om oppreisning for tilsammen 175.000 kroner.

– Vi har erstatningskrav som går på noen tusen kroner for dekte utgifter. Vi har i tillegg krav om 100.000 kroner i oppreisning for en av de fornærmede, og 75.000 kroner for den andre, forteller Larsen.

Angrer

Den tiltaltes forsvarer sier klienten angrer på angrepene.

Advokat Lars Braastad

Forsvarer Lars Braastad sier hans klient angrer på at han angrep to ansatte i Barnevernet.

Foto: Jan Erik Helleren / NRK

– Det er et poeng for den tiltalte å få fram at han har slitt med dette i ettertid og at han angrer på det han har gjort, sier forsvarer Lars Braastad.

I avhør har den tiltalte tilstått de hendelsene han er siktet for, og at det som er beskrevet i tiltalen stemmer.

Han er blant annet tiltalt for vold mot forsvarsløs person, at volden skjedde uprovosert og at den hadde karakter av mishandling.

Ble angrepet

Den tiltalte angrep to kvinner da han fikk beskjed om at sønnens hans skulle omplasseres. Han fortsatte å gå løs på den ene kvinnen etter at han hadde slått henne ned.

Politiet var på forhånd tilkalt av frykt for at noe slikt kunne skje, men befant seg i et annet rom da mannen gikk til angrep. Årsaken til dette var at man ikke ønsket å provosere noen unødig.

Flere slike saker

Dette er én av flere alvorlige saker med vold mot sosialarbeidere de seinere årene, forteller Mimmi Kvisvik, forbundsleder i Fellesorganisasjonen (FO).

– En undersøkelse FAFO gjorde for oss i 2009 viser at seksti prosent av de ansatte som jobber ved slike kontorer har vært utsatt for vold eller trusler.

Hun sier dette er et høyt og alvorlig tall, og sier noe må gjøres.

– Det vi ser er at dette er en av samfunnets aller mest utsatte personalgrupper. Vi jobber som sosialarbeidere med folk som står i krise, og det er krevende.

– Vi må ha et systematisk stykke arbeid, som blant annet handler om nødvendige fysiske sikkerhetstiltak og vurdering av bemanning på slike kontorer, sier hun.

Det er satt av 2 dager til saken, som går i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND