NRK Meny
Normal

– Gikk mellom ungdom og drapsmannen

Den 43 år gamle kvinnen fra Lunner var på Utøya som frivillig. Nå er hun blant de savnede.

Utøya

Mørke skyer hviler over Utøya i Tyrifjorden.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Jon Halvorsen i Norsk Folkehjelp var på veg til Oslo for å bidra med katastrofehjelp etter eksplosjonen i regjeringskvartalet da han fikk beskjed om hva som foregikk på Utøya.

Han forteller til Oppland Arbeiderblad at han hjalp til med å ta imot ungdom som hadde klart å komme seg bort fra øya på egen hånd. De kom med sterke skildringer av kollegaen hans:

– Dette er ingen offisiell historie, og jeg var jo ikke selv på Utøya. Men ungdommene jeg tok imot, fortalte at en av våre mannskaper hadde samlet en gruppe ungdommer bak seg. Da gjerningsmannen kom mot dem, gikk kvinnen mot ham for å beskytte ungdommene. De som fortalte historien, virket overraskende fattet og kontrollerte, sier Halvorsen.

Også Dagbladet skriver om den heltemodige kvinnen som nå er blant de savnede etter Utøya-massakren.

Deltaker ved Utøya på vei til ambulanse

Ungdommer blir fulgt til ambulanse etter å ha overlevd marerittet på Utøya.

Foto: Kim Erlandsen

– Satte ungdommen først

Halvorsen får ikke roset de lokale medlemmene av folkehjelpa nok. Han mener de har utført arbeidet sitt på en eksemplarisk måte under forferdelige omstendigheter.

– Midt opp i dette har de på beste måte virkelig gjort jobben sin. De har tatt vare på sikkerheten for ungdommene, de har gjort alt etter læreboka i en usedvanlig stresset situasjon, og hele tiden holdt hodet kaldt.

Datteren til Lunner-kvinnen som er savnet var også på Utøya da terroristen slo til, men hun kom seg til sikkerhet.