NRK Meny
Normal

– Gjøvik må trekke seg ut av finansmarkedet

I løpet av årets sju første måneder har Gjøvik kommune tapt 33 millioner på aksespekulasjon. Kommunepolitiker Finn Olav Rolijordet frykter tap i hundremillionersklassen.

Finn Olav Rolijordet

Finn Olav Rolijordet mener Gjøvik kommune må trekke seg ut av finansmarkedet. Det er for risikabelt, mener han.

Foto: Privat

– Grunnlaget for min bekymring er den uroen som er i finansmarkedet. Vi ser betydelige fall på børsene både i Norge og i verden, sier Finn Olav Rolijordet.

Politikeren fra partiet Rødt sitter i kontrollutvalget i Gjøvik kommune og er bekymret for at en ny finanskrise skal ramme.

– Man har ikke gjort noe med årsakene for den forrige finanskrisen, bare skjøvet problemene foran seg. Gjøvik kan gå på store tap, sier han.

– Vi har økt verdiene våre

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg

Ordfører i Gjøvik, Bjørn Iddberg mener de har en forsvarlig forvaltning av kraftpengene.

Foto: NRK

Gjøvik kommune har plassert hele kraftfondet sitt på 860 millioner kroner i finansmarkedet. Dette er penger kommunen fikk etter at den solgte unna eierandeler i det kommunale kraftverket og andre kraftselskaper for omkring ti år siden.

– Til nå har vi ment at den måten vi har gjort det på har vært fornuftig. Vi har økt verdiene våre i stedet for å skusle dem bort, sier ordfører Bjørn Iddberg.

Ifølge en undersøkelse fra Norges Kemner- og Kommuneøkonomers Forbund som ble presentert på NRK i dag, fortsetter en rekke norske kommuner å spekulere i finansmarkedet. Det til tross for Terra-skandalen for snart fire år siden der åtte kommuner tapte enorme summer på aksjespekulasjon.

– Vi har en ansvarlig og langsiktig investering av midlene våre, som ikke på noen måte er spekulativ. I tillegg har den har gitt oss betydelig merverdi av midlene i forhold til å ha dem stående i bank, sier Iddberg.

– Tapt over 30 millioner i år

Finn Olav Rolijordet mener nedgangstidene på børser verden over er grunn nok til at hans kommune nå bør trekke seg ut av finansmarkedet.

– Per 1. august hadde vi tapt 33 millioner kroner. Det er vanskelig å se hvordan utviklingen vil være utover høsten. Men at det kommer en ny finanskrise, er jeg ganske sikker på. Da kan det påføre oss tap i hundremillionersklassen, sier han.

Og ordfører Iddberg må støtte Rolijordet når det gjelder bekymring for fallende børser.

– Det er en bekymringsfull situasjon, og vi må løpende revurdere situasjonen når det gjelder hvordan vi skal håndtere kraftmidlene våre, sier han.

Rolijordet på sin side har en klar oppfatning av hva som bør være resultatet av den vurderingen.

– Gjøvik bør gradvis trekke seg ut av finansmarkedet og investere i kraftsektoren. Vi bør forvalte pengene på en annen måte, slik at de er til glede for byens innbyggere, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang