NRK Meny
Normal

Øyerdrapssaken: – Forsøkte å grave ned liket

Kameraten til den drapssiktede i Øyersaken har forklart at liket først ble forsøkt gravd ned og deretter påtent.

Politi ved åsted for mulig drap i Øyer

Politiet ved stedet der en død person ble funnet i et bål i Øyer.

Foto: Arne Sørenes

Det kommer fram av fengslingskjennelsen mot den nå varetektsfengslede kameraten til den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen. Kjennelsen har i dag blitt offentliggjort etter at NRK og VG påklaget avgjørelsen om at kjennelsen skulle være unntatt offentlighet.

Så den drepte

Kameraten ble pågrepet av politiet den 19. august. Han ble siktet for falsk forklaring og innrømmet at han ikke hadde fortalt hele sannheten i et avhør som ble gjort av ham den 16. august.

Kim Andreas Kristiansen i Gjøvik tingrett

Den drapssiktede Kim Andreas Kristiansen i Gjøvik tingrett. Kameraten hans ble pågrepet den 19. august mistenkt for medvirkning til drap.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Da forklarte han at han hadde blitt oppringt av den drapssiktede som ba om hjelp natt til 14. august. Kameraten forklarte så videre til politiet at han nektet å hjelpe og ble hjemme. Tekniske funn politiet gjorde førte til at de mistenkte at han ikke fortalte sannheten, og de tok ham inn til nytt avhør den 19. august.

Da erkjente kameraten at han hadde gitt falsk forklaring tre dager tidligere. Nå forklarte kameraten at han hadde reist til Øyer etter at drapssiktede ringte og sa han ville ha hjelp. I avhør forklarte kameraten at han så at stefaren til den drapssiktede var drept. Ifølge kjennelsen ble liket fraktet i kameratens bil fra boligen til et skogsområde. Politiet skal ha funnet blodspor i bilen.

Forsøkt gravd ned

I skogsområdet ved Hafjell i Øyer ble den drepte forsøkt gravd ned og deretter påtent. Deretter kjørte de to fra stedet, og Kristiansen ble sluppet av ved et bilopphuggeri i Øyer. Kristiansen rømte til utlandet, og ble pågrepet i Nederland etter nesten 14 dager. Han meldte seg sjøl for politiet der.

Kameraten ble varetektsfengslet fordi retten mente det var nærliggende fare for at kameraten ville forspille bevis i saken. Retten la også vekt på at kameratens forklaring er et svært sentralt bevis i saken, og at det dreier seg om en svært alvorlig sak.

Kameraten er siktet for falsk forklaring og mistenkt for medvirkning til drap. Han ble varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud den 20. august.

Politiet satte i gang drapsetterforskning etter at de fant restene etter en død person i et bål i Øyer.