NRK Meny
Normal

Varaordfører skal ha foreslått kastrering av unggutter

Arbeiderpartipolitiker Øyvind Frich reagerte sterkt da varaordføreren i Dovre kommune skal ha kommet med uttalelser om kastrering av to gutter. Ordfører Bengt Fasteraune kjenner seg ikke igjen i saken.

Bengt Fasteraune, ordfører Dovre

Ordfører i Dovre kommune Bengt Fasteraune vil rådføre seg med politiet om eventuelle brudd på taushetsplikten.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

Det var under et formannskapsmøte i Dovre kommune 1. november at uttalelsene skal ha kommet.

– Groteske uttalelser

– Flere saker sto på møtelista, blant annet to saker som var unntatt offentligheten. De omhandlet to elever som trenger ekstra økonomisk støtte og oppfølging, sier arbeiderpartipolitiker Øyvind Frich.

En diskusjon rundt den økonomiske støtten til disse utartet seg, ifølge Frich.

– Varaordføreren uttrykte holdninger som tilhører en fortid ingen ønsker skal komme tilbake. Han kom med forslag om å sende barna på institusjon og muligheten for kastrering og en eventuell medisinering av disse to.

Ifølge Frich skal varaordfører Per Arnold Backe også ha stilt spørsmål om disse barna ville få en seksuelt utagerende rolle når de ble større.

– De groteske og sjokkerende uttalelsene gjorde at de fleste ble satt ut der og da. Jeg tenkte over det i ettertid og mener jeg var i min fulle rett da jeg tok opp dette med Ola Ødegård i organisasjonen Rettferd for taperne.

– Kjenner seg ikke igjen

Selv mener Frich at uttalelsene skal ha blitt sagt i fullt alvor.

– Det er ingen tvil om det, men hadde det blitt sagt som en spøk hadde ikke det vært mer akseptabelt. Spesielt fordi det var i en spare-kontekst, det startet med fokuset på økonomi og gikk videre til å plassere unger på institusjon.

Dovre-ordfører Bengt Fasteraune vil ikke uttale seg om hva som kom fram på møtet i formannskapet, men reagerer på det som har kommet fram i media.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen som presenteres i Dagbladet i dag. Det ble tydeliggjort at møtet var lukket og det er viktig for meg å få belyst taushetsplikten, både på generelt grunnlag og i forhold til en sak som rammer tredjepersoner i så stor grad.

– Vil kontakte politiet

Alle ansatte og politikere i Dovre kommune har skrevet under på en avtale om taushetsplikt. Fasteraune sier han vil vurdere muligheter for en anmeldelse.

– Jeg vil rådføre meg med politiet i denne saken. Det er vanskelig å legge fram saker når jeg ikke har tiltro til de som er tilstede på møter.

Varaordfører, og den som angivelig skal ha kommet med disse uttalelsen, Per Arnold Backe viser til taushetsplikten og vil ikke uttale seg om saken til NRK.