NRK Meny
Normal

– Følte seg truet, ville bytte fengsel

Den antatte hovedmannen fra Elverum i den store hasjsaken, følte seg truet i fengslet. Trusselen skal ha kommet fra en annen innsatt som også er tiltalt. Elverumsingen ba om å bli flyttet til et annet fengsel.

Stor hasjsak

Forsvarer Steffen Brandstad kontaktet politiet etter at hans klient sa han hadde blitt truet i fengslet. Her med aktor Geir Evanger.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Det er enorme summer som er involvert i saken mot 15 menn som møter som tiltalte i Oslo tingrett. Saken har nå pågått i en måned og går mot sin avslutning.

Nettverket skal ha solgt hasj i hele Sør-Norge opp til Trøndelag. Løten i Hedmark har vært et svært sentralt distribusjonssted, og flere av de mest sentrale personene i saken er fra Elverum og Løten.

Nettverket med forgreininger til Danmark og Europa har ifølge påtalemyndigheten omsatt 700 kilo hasj, i tillegg til omfattende beslag som er gjort. Hvor stor Kripos mener saken er, viser at de har varslet en inndragning på 28 millioner kroner for en av de hovedtiltalte, en 34-åring fra Elverum.

Følte seg truet

I retten torsdag gikk en av avhørslederne i politiet gjenom forklaringene de nå tiltalte mennene ga i politiavhør. Her kom det fram at en av de antatte hovedmennene, 34-åringen fra Elverum, følte seg truet i fengslet. Han ble pågrepet i Thailand og overført til Oslo fengsel sommeren 2013. Det var her truslene skal ha kommet.

Via sin forsvarer Steffen Brandstad ba han om å bli flyttet til et annet fengsel. Årsaken var at at han skal ha blitt kontaktet av en mellommann på vegne av en annen innsatt, og kommet med trusler mot ham. Han har forklart at han følte det som drapstrusler. Ifølge 34-åringen var truslene også rettet mot en annen tiltalt , en 41-åring fra Elverum.

Mannen som ble pekt ut for å ha stått bak truslene, sitter også på tiltalebenken i Oslo tingrett. 34-åringen har også tidligere i saken forklart at han har følt seg truet.

– Kun påstander

Kripos sa i retten torsdag at de prøvde å få til en flytting av en av de to involverte, men at de ikke lyktes. Det kom også fram at de ikke gikk inn i en bredere etterforskning av saken, blant annet konfronterte de ikke den antatte mellommannen med påstandene. Mannen som skal ha kommet med truslene, fikk vite om påstandene om truslene.

Forsvareren til den medtiltalte mannen som ble pekt ut som den som kom med truslene, hadde følgende å si om trusselpåstandene:

– Dette er bare påstander uten bevisførsel.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • -Ta vel i mot bøssebærerne

  Nå i ettermiddag og kveld skal alle husstander i Hedmark og Oppland få besøk av bøssebærere fra TV-innsamlingsaksjonen. Fylkesaksjonsleder i Oppland, Wiggo Slåttsveen, ber folk ta vel imot dem. –Mitt mål for kvelden er selvsagt at vi samler inn mest mulig penger i Oppland, og målet er dessuten alltid å slå Hedmark, ler han.

  Wiggo Slåttsveen
  Foto: Marianne Duun Malmo / NRK
 • Surt tap for Elverum

  Elverums fotballherrer ble slått 0–1 på hjemmebane av Sandnes Ulf. Tapet gjør at Elverum fremdeles ligger på en utsatt nedrykksplass to kamper før sesongen er over.

 • Elverum ligger under

  Sandnes Ulf tar ledelsen 0–1 mot Elverum etter skåring av Axel Kryger. Da spøker det for Elverums håp om å berge plassen i 1. divisjon. Med to kamper igjen å spille ligger de to poeng bak Fredrikstad, som ligger på playoffplassen.