NRK Meny
Normal

– Folk må tørre å smake

VÅGÅ (NRK): Går det an å gå på kurs for å utvikle sin egen smak? I dag var tjue lærere fra hele landet samlet til smakskurs hos Arne Brimi på Vianvang i Vågå.

Arne Brimi

Deltagerne får faglig påfyll fra mesterkokken Arne Brimi.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Å kurse tilsatte i skole og barnehager om smak og matkultur var en ide Brimi fikk for mange år siden.

– Jeg prøver å lære dem til å stole på seg selv og sin egen smak. Vi må ikke la andre bestemme hva vi skal like, sier en engasjert Brimi.

– Smak er mer enn søtt og salt

Tanken er å vise at smak, også for barn, kan være mer enn søtt og salt. Nå holder Norsk smaksskole kurs over hele landet.

– Smake på jord, bite i ei kongle eller kvae, smake på en god sjalottløk, få en god tomat eller en solmoden, vill jordbær. Mesterkokken har mange eksempler på både god og annerledes smak.

Smakskurs på Vianvang

De siste åra har Norsk Smaksskule kursa nærmere 300 skole- og barnehageansatte og aktivisert titusenvis av barn og unge.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Populære kurs

Norsk smaksskole opplever stor interesse for kursene sine som skal inspirere skole- og barnehageansatte til å lære barn om smak og matkultur. Nylig fikk skolen med base i Vågå fem nye millioner til videre drift.

– I år har vi 350 søkere, dessverre har vi ikke plass til mer enn 200. Men vi satser igjen neste år, Per Ivar Berget, matansvarlig i Norsk Smaksskule.

I dag var tjue av de heldigste samla hos Arne Brimi på Vianvang i Vågå. Guri Stensrud er med på kurset for å lære hvordan hun skal inspirere barn til å smake på nye ting. Nå trener hun på å utvikle sin egen smak.

– Da jeg holdt for nesa var det bare en tam smak. Men da jeg åpnet opp kom bringebærsmaken veldig fort. Den var veldig god, sier Guri Stensrud.

– Noen ting liker du, andre ting liker du ikke. Men det ikke være godt for at det skal være en opplevelse, sier Brimi.

Tjue lærere fra hele landet var samlet til smakskurs hos Arne Brimi på Vianvang i Vågå.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Biffbanden tatt på Gjøvik

    «Biffbanden» som har herjet i Oppland er tatt. TV2-programmet Åsted Norge viste mandag bilder av to menn som stjeler storfekjøtt fra butikker i Øyer, Harpefoss og Fåvang. De skal ha stjålet 90 kilo indrefilet fra fem butikker i Oppland, skriver TV2.no.

  • Trosholmen ordførerkandidat

    Nominasjonskomiteen i Lillehammer Arbeiderparti innstiller Ingunn Trosholmen som ordførerkandidat til kommunevalget i 2019. Trosholmen har tidligere vært varaordfører i Øyer og er i dag varaordfører i Lillehammer. Hun var åtte år ved Nansen Fredssenter.

  • Ja til felles barnevernstjeneste

    Nordre Land kommunestyre sa i går ja til å bli med i en felles barnevernstjeneste i Gjøvik og Land. 16 stemte for og 11 imot forslaget etter en fire timer lang debatt.