– Folk er jo redde for ryktet sitt, og derfor villige til å betale

Kripos frykter at seksuell utpressing av ungdom blir en ny inntektskilde for kriminelle miljøer.

Daniel Berg, Ingrid Andrea Ødegård Bjerke og Anders Sørum i skolegården

HADDE VEGRET SEG FOR Å SI IFRA: De tre 18-åringene Daniel Berg, Anders Sørum og Ingrid Andrea Ødegård Bjerke tviler på at de hadde meldt ifra om de hadde blitt utsatt for seksuell utpressing.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Jeg skjønner godt at det kan være et marked for personer som er villige til å utnytte unge mennesker, sier Daniel Berg.

Han og medelevene Anders Sørum og Ingrid Andrea Ødegård Bjerke på Gjøvik videregående skole sier de vet om tilfeller hvor ungdommer har blitt utsatt for såkalt «sextortion», eller seksuell utpressing.

Ingen av sakene ungdommene kjenner til ble anmeldt. Dette bekymrer politiet.

Ny inntektskilde for kriminelle miljøer

I Kripos' trendrapport for 2015 står det at de frykter seksuell utpressing, også kjent som «sextortion», kommer til å øke.

Lena Reif

ORGANISERTE MILJØER: Seksjonsleder i Kripos, Lena Reif, sier de har sett tilfeller hvor organiserte kriminelle miljøer har presset ungdommer.

Foto: Svein Olsson / NRK

En utpresser utgir seg for å være en jevnaldrende i sosiale medier og får offeret til å vise seg naken foran et nettkamera, eller dele intime bilder. I etterkant vil vedkommende presse offeret for penger, med trusler om å offentliggjøre bildene om pengene ikke blir overført.

– Tidligere var det primært andre nordmenn som presset ungdommer til å sende intime bilder. Men i 2014 har vi sett utenlandske kriminelle miljøer som har presset norske ungdommer for penger, forklarer Lena Reif, seksjonsleder for Seksuallovbrudd i Kripos.

Summene varierer fra noen hundre til mange tusen kroner.

Frykter for liv og helse

Slike utpressingssaker er belastende for unge ofre, og det kan være fare for liv og helse. Politiet kjenner til at ungdom har tatt sitt eget liv. Samtidig frykter man at mørketallene er høye.

– Det er store stigmaer rundt dette fordi ungdommen selv har delt bilder, og derfor ikke tør å si ifra, sier Reif.

Redde for å få skylda

De tre 18-åringene på Gjøvik tror ungdommer vegrer seg for å melde fra i frykt for å få et dårlig rykte, og fordi de er redde for å få skylda for situasjonen.

Anders Sørum, Ingrid Andrea Ødegård Bjerke og Daniel Berg snakker med politiet i skolekantina

REDDE OG FLAUE: Anders Sørum og Ingrid Andrea Ødegård Bjerke tror ungdom vegrer seg for å si ifra om utpressing fordi de er redde for hva andre skal snakke stygt om dem.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Derfor prøver nok mange å løse situasjonen på egen hånd, sier Bjerke.

De mener derfor det er viktig at foreldre og skolen snakker om seksuell utpressing.

– Så tidlig som mulig bør man lære barna sine at de ikke skal skamme seg over kroppen sin, og at det ikke er deres feil dersom noen bruker bilder de har gitt fra seg, eller som har blitt stjålet, for å true dem, mener Sørum.