Hopp til innhold

– Folk bør øke kunnskapen sin om skred

– Folk som skal ferdes i fjellet må sette seg bedre inn i hvor og når det kan gå snøskred, mener skredeksperter. De siste dagene har flere personer omkommet i skred i Norge, og det meldes om høy skredfare i fjellet.

Åsmund Galde

Åsmund Galde fra Lom jobber i skipatruljen i Hafjell, og her viser han hvilke lag som skjuler seg i snøen. Disse lagene kan skli på hverandre, og dermed kan skred løses ut.

Foto: Øyvind Hundvik Skundberg

Vekslende temperaturer den siste tiden har gjort at snøen er svært lagdelt, og det gjør at det lett kan gå ras i bratt terreng.

Åsmund Galde jobber i snøpatruljen i Hafjell, og ved å grave en såkalt snøprofil viser han hvor lett de ulike lagene sklir på hverandre. Når det har vært mildvær danner det et skarelag i snøen, mens kaldere snø danner et helt annet og mer porøst lag. Slik bygger snødekket seg opp gjennom vinteren, og vekslende temperatur og vind øker sjansen for at snølagene vil skli ut.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Skredfare i Sør-Norge

Skredfare i Sør-Norge

Galde gir det øverste snølaget et lett dytt med spaden, og dermed glir det på lagene under. Det er det samme som skjer når skiløpere løser ut snøskred, bare at et skred kan bli svært stort, og dødelig hvis skikjøreren havner under snøen.

Bør gjøre bevisste valg

Galde mener at folk må sette seg inn i hvordan snøen er bygget opp før de begir seg ut på skikjøring utenfor løypene.

– De må gjøre egne vurderinger på området de kjører i.

Han mener imidlertid ikke det er noe poeng å gå ut å nekte folk å kjøre i bratt terreng.

– Det må være opp til hver enkelt å gjøre slike vurderinger, sier Åsmund Galde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skogshorn

Her ved Skogshorn i Hemsedal, ble en svensk mann tatt av snøskred torsdag 3. januar. Mannen ble funnet av redningsmannskapene, men døde samme av kveld av skadene han pådro seg.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Et enkelt råd til folk som ønsker å ferdes i fjellet, er rådet om "følg rygg, vær trygg".

– Følger du en fjellrygg er sjansen for skred, mindre, sier Åsmund Galde.

Galde forklarer at det på ryggene ofte er mer avblåst og mindre snø, og hvis du likevel skulle løse ut et skred er sjansen mindre for at du selv blir dratt med.

Et minimum av utstyr som bør være i sekken

Han mener at hvis du skal kjøre i heng som er brattere enn tretti grader, bør du som et minimum ha med dette i sekken:

  • Søkestang
  • Spade
  • Sender/mottaker (skredsøker)

Men dette utstyret krever at du kan å bruke det, og Galde sier at det også er vesentlig at man går minst to i følge når man går på tur i fjellet.

– Sørg for at du har med deg en kamerat som kan like mye, eller helst litt mer, enn deg selv, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Isklatrer funnet etter skred i Hemsedal 03.01.12.

Snøskred i Hemsedal

– Lurt med skredkurs

Men, skredutstyr er ikke nok alene. Kunnskapen om utstyret, og det at man kan å bruke det, er like viktig, sier skredekspert Magnus Utsogn. Han er lærer ved friluftslinja på Valdres Folkehøyskole, og har store kunnskaper om skred gjennom flere års utdannelse innen friluftsliv i bratt terreng.

– Alle som skal gå eller kjøre på ski i bratt, snødekket terreng bør gå på skredkurs, mener han.

Utsogn sammenligner skredutstyr og fjelltur med å kjøre bil med bilbelte.

– Det hjelper ikke å ha på seg bilbelte dersom man ikke kan å kjøre bil. Sammenligner du dette med å ta på skredutstyr, hjelper det ikke å ha dyrt og fint utstyr dersom du ikke kan å bruke det, og hvordan det fungerer i en reell skredsituasjon, sier Magnus Utsogn.

Det arrangeres skredkurs på de fleste steder i landet, både via Turistforeningen, Røde Kors eller lokale fjellredningsgrupper, og Utsogn anbefaler folk som ønsker å oppsøke bratt terreng å melde seg på kurs før de drar på tur i fjellet.

– Det viktigste er at man tilegner seg kunnskaper om skred, når et skred utløses og hvorfor. Det å oppsøke bratte fjellsider er nesten alltid farlig og vil medføre en risiko for skred, men hvis man holder seg i slakt terreng er det ikke farlig å ferdes i fjellet, sier Utsogn.

Flere saker fra Innlandet